BRITANSKI MEDIJI BiH je savršena destinacija za skijanje u 2020. godini

skijanje, BIH, preporuke

Britanski medij Evening Standard preporučio je Bosnu i Hercegovinu kao savršenu destinaciju za skijanje u ovoj godini.

Njihov novinar posjetio je Sarajevo i Jahorinu te se oduševio svime što je vidio i doživio. "Možda ćete biti u iskušenju da kažete da je ovo trenutak Bosne i Hercegovine, posebno ako stižete novouspostavljenom linijom FlyBosnie iz Lutona, prvom direktnom vezom iz Velike Britanije.

Da, još je rano, Sarajevo se još uvijek oporavlja od tmurnog rata zbog kojeg je glavni grad bio pod opsadom četiri godine, ali je grad toliko vrijedan da ga uopće nije teško 'prodati'. Smješten je u kolijevci olimpijskih planina (Zimske olimpijske igre 1984.) i ima intimnu suprotstavljenu i nepreglednu povijest koja će vas dirnuti u srce.

Ono što se događa na ovakvim nepoznatim destinacijama jeste, da čim netko čuje za neku, svatko želi ići. Takav osjećaj dobijete ovdje", napisao je novinar Mike MacEachren. Kada je riječ o Jahorini ističe da ono što joj nedostaje da bi imala alpski pedigre, nadoknađuje na druge načine.

"Napuštene oborine bez staza pružaju motivaciju koja vam treba da ustanete iz kreveta svako jutro, dok staroškolsko 'apres ski' (pivo od 1,5 KM, barovi s dimom i pjesme iz 1980-ih) poništava sav taj dobar rad. Možete se smjestiti u centru grada kod bazara gdje se "Beč se susreće s Istanbulom", šiša barove i kafiće ili ostati na planini u nedavno preuređenom hotelu s brvnarom", savjetuje novinar.

Britancima preporučuje dolazak na Jahorinu jer nije "prenapučena" stranim turistima, te je odnedavno počela privlačiti strance. "Pod vojnom opsadom bh. Srba tijekom sredine 1990-ih, postala je strateška lokacija vojnih jedinica koje su postavljale mine u šumu i NATO je bombardirao raketama.

Nakon Daytonskog sporazuma koji je donio mir u regiji. Brvnare su okupirali raseljeni Srbi iz Sarajeva. Međutim, bh. planina imaju iskupiteljske osobine. 'Skijanje je sport pomirenja', rekao mi je moj vodič i vozač Skender Hatibović i zaista postoji osjećaj da turizam pomaže.

Upravo se otvorila nova žičara, Bryan Ferry je svirao na zabavi povodom otvorenja sezone u prosincu, a Jahorini će se pridružiti i obližnji skijaški centar Ravna planina čime će na kartu pista biti dodano još 15 kilometara", rekao je MacEachren.

Pohvalio je domaću kuhinju u kojoj se i na planini može uživati kao i kavu. U članku ističe da, iako je namjeravao pisati o skijanju, to je teško zbog svih novih i zanimljivih stvari koje se mogu doživjeti u Sarajevu i BiH, među kojima je i neizostavni noćni život kao i sarajevski ćevapi. "Ovih dana postoji urođena kontradikcija kada govorimo o izbjegavanju skijaških putovanja u kojima je gomila ljudi. Ne i na Jahorini.

Ona i dalje igra sustizanja s ostatkom Europe, ali kako se povezuje s boljim vremenom, ubrzo će se naći na popisu popularnih skijališta", zaključuje novinar Evening Standarda.