BORBA ZA RADNA MJESTA Vlasti u BiH izgledaju izgubljeno, nedoraslo vremenu i zadatku

Ejub Kučuk
Facebook

Poduzetnik i marketinški stručnjak Ejub Kučuk na Facebooku je pokrenuo grupu 'Glas malih biznisa' koja je u veoma kratkom roku okupila 40 tisuća članova iz cijele Bosne i Hercegovine.

Cilj ove grupe je oblikovati zahtjeve malih biznisa i izvršiti pritisak na vlast kako bi se i sad i u budućnosti kreiralo bolje poslovno okruženje.

Ejub Kučuk je direktor marketinške agencije MITA i vlasnik kompanije Bonjour Artisan Food, a u razgovoru za hercegovina.info govori o utjecaju koronavirusa na male biznise, mjerama koje je potrebno donijeti za spas gospodarstva, te odgovoru vladajuće strukture na probleme s kojima je suočen poslovni svijet.

Pokrenuli ste Facebook grupu Glas malih biznisa kojom želite utjecati na vlasti da spase male biznise u Bosni i Hercegovini. Koje su mjere potrebne kako bi se spasila radna mjesta u malim biznisima?

Svakodnevno sam u kontaktu s vlasnicima i uposlenicima malih tvrtki, živim njihove probleme i pomno slušam probleme s kojim se bore iza dana u dan. Veoma je mali broj njih koji mogu sebi priuštiti mjesec dana bez posla, da ne govorim o 2 ili 3 mjeseca zabrane rada te još 2-3 u kojim će biti manja potražnja.

Najhitnije mjere su:

1. NA RAZINI FEDERACIJE BIH (usvojiti zakon ovaj tjedan)
Oslobađanje od plaćanja poreza, doprinosa, naknada (svi troškovi za isplatu plaća) bez ikakvih uvjetovanja, a do iznosa od 377KM (osim javnoj upravi i financijskim institucijama), kako u malom biznisu tako i uposlenim i vlasnicima obrta. Obavezno da se primjenjuje od ožujka 2020.
Sve tvrtke koje su redovno uplaćivale akontaciju poreza na dobit tijekom 2019 godine osloboditi bar 50% poreza na profit iz 2019 godine
- Puno oslobađanje od akontacije poreza na dobit za 2020

2. OPĆINE, GRADOVI, BRČKO DISTRIKT
Dozvoljenom alokacijom, rebalansima i oslobađanjem sredstava na računima za skloništa i civilnu zaštitu općine će imati stotine milijuna KM (79 općina u FBiH i 64 u RS) i moramo tražiti od njih:
1. Oslobađanje svih tvrtki, obrta i pojedinaca, bez izuzetaka, plaćanja svih komunalnih taksi i parafiskalnih nameta za koje je nadležna općina
2. Oslobađanje svih tvrtki, obrta i pojedinaca, bez izuzetaka, naknada za ljetnje bašte u tijekom izvanrednog stanja/prirodne nesreće + dodatnih 90 dana od dana prekida stanja prirodne nesreće/izvanrednog stanja
3. Oslobađanje svih tvrtki, obrta i pojedinaca, bez izuzetaka, plaćanja najma prostora u vlasništvu općine tijekom izvanrednog stanja/prirodne nesreće + dodatnih 90 dana od dana prekida stanja prirodne nesreće/izvanrednog stanja.
4. Izvršiti plaćanja prema tvrtkama sa kojim općina ima potpisane ugovore i to na način da u cjelosti odmah plate već realizirane isporuke bez birokratskih odugovlaćenja, da se poslovi koji nisu do kraja završeni plate po privremenoj situaciji u skladu sa stupnjom izvršenja ugovora.
5. Isplatiti 500KM za vrijeme trajanja stanja prirodne nesreće + 30 dana svim uposlenicima, vlasnicima obrta i fizičkim osobama koja su prema zakonu o doprinosima plaćala paušal, kao i uposlenicima svih tvrtki kojima je u potpunosti zabranjen rad u periodu izvanrednog stanja/prirodne nesreće.
6. Osigurati minimalne prihode (500KM) svim fizičkim osobama koji su prihode ostvarivali po osnovu ugovora o djelu u BiH ili inostranstvu, a koji su sve prihode prijavljivali i plaćali zakonom propisane poreze do 29.02.2020. godine.
7. Analizirati i identificirati sve poljoprivredne površine na području općine koje se mogu ustupiti bez naknadezainteresiranim poljoprivrednicima i tvrtkama, napraviti za njih plan sjetve kultura koje najbolje uspijevaju na tom prostoru, osigurati sjeme, đubrivo, dohranu i osigurati otkup svih viškova.

3. SVIH 10 ŽUPANIJA
1. Plaćanje poreza na dohodak i ostalih naknada na minimalnu plaću koje nisu uračunate u 244 marke po uposleniku koje pokriva FBiH
2. KREDITI - U slučaju da se ne usvoji puni moratorij na plaćanje kredita:
- preuzeti na sebe rate kredita gospodarskih subjekata u županiji bez izuzetaka u periodu ožujak-svibanj 2020. godine + 90 dana od dana prestanka proglašenja stanja prirodne nesreće odnosno izvanrednog stanja, kao dio javnog duga, kako radnika tako i poduzetnika.
- preuzeti puni trošak kamata za sve poslovne subjekte i preduzetnike, pogođene krizom ako podignu kredit za pokretanja biznisa nakon epidemiološke krize (primjer: ako neki frizer ili drugi poduzetnik, koji sada ne može da radi, po okončanju krize podigne kredit u banci da bi ponovo pokrenuo rad ili izmirio obaveze na ime plata i ostalog, Grad će mu platiti svu kamatu na taj kredit).
3. KOMUNALNE TAKSE - Osloboditi sve tvrtke, bez izuzetaka, plaćanja svih komunalnih taksi i parafiskalnih nameta za koje je nadležna županija.
4. NAKNADE - Osloboditi sve tvrtke naknada za ljetnje bašte i najam javnih površina, uključujući takse za reklame na vanjskim sredstvima oglašavanja u tokom vanrednog stanja/prirodne nesreće + dodatnih 90 dana od dana prekida stanja prirodne nesreće/izvanrednog stanja
5. NAJAM POSLOVNIH PROSTORA – Sve pravne osobe osloboditi plaćanja najma prostora u vlasništvu županija tijekom izvanrednog stanja/prirodne nesreće + dodatnih 90 dana od dana prekida stanja prirodne nesreće/vanrednog stanja.
- Privatnim zakupodavcima preporučiti odricanje zakupnina poslovnim sektorima ili umanjenje od minimalno 50% u razdoblju ožujak-svibanj 2020. godine + 90 dana od dana prestanka proglašenja stanja prirodne nesreće odnosno izvanrednog stanja.
6. ROKOVI PLAĆANJA - Izvršiti plaćanja prema tvrtkama sa kojima županija ima potpisane ugovore i to na način da u cjelosti odmah plate već realizirane isporuke bez birokratskih odugovlaćenja, da se poslovi koji nisu do kraja završeni plate po privremenoj situaciji u skladu sa stupnjom izvršenja ugovora.
7. PLAĆE – isplatiti:
- 300KM/mjesec po zaposlenom tijekom trajanja prirodne nesreće + 30 dana svim tvrtkama koje imaju pad prometa veći od 20% ,
- 400KM/mjesec po zaposlenom tijekom trajanja prirodne nesreće + 30 dana svim tvrtkama koje imaju pad prometa veći od 30%
- 500KM/mjesec po zaposlenom tijekom trajanja prirodne nesreće + 30 dana svim tvrtkama koje imaju pad prometa veći od 40% u mjesecu u usporedbi sa veljačom 2020 godine
8. Analizirati i identificirati sve poljoprivredne površine na području županije koje se mogu ustupiti bez naknade zainteresiranim poljoprivrednicima i tvrtkama, napraviti za njih plan sjetve kultura koje najbolje uspijevaju na tom prostoru, osigurati sjeme, đubrivo, dohranu i osigurati otkup svih viškova.

Koliko je pandemija koronavirusa utjecala na poslovanje vaše firme i jeste li zbog iste već morali smanjivati plaće ili otpuštati radnike?

Supruga i ja imamo dva različita biznisa sa 33 uposlenih. Reklamni biznis je prvog dana pogođen i odmah su obustavljene sve reklamne kampanje, a sve aktivnosti se svode na krizno komuniciranje i društvene mreže. Očekujemo pad od 80% u razdoblju ožujak-svibanj, a vjerujemo da će se reflektirati i do kraja godine te da ćemo 2020 godinu završiti s padom većim od 50%. Zbog toga smo morali raskinuti 3 ugovora na određeno, a svi uposlenici čiji su ugovori na „neodređeno“ ostaju zaposleni. Troškove smo smanjili gdje god smo mogli kako bi nam obrtni kapital potrajao 6-9 mjeseci.

U pekarskom poslu smo imali pad od 20% u ožujku, nismo nikoga otpuštali, a podigli smo još jedan kredit za obrtna sredstva kako bi stabilizirali poslovanje i osigurali nesmetan rad tijekom trajanja „stanja prirodne nesreće“. Ne možemo procijeniti da li će se pad nastaviti i koliku će nam štetu nanijeti ova situacija, ali za sad se čini da bi se mogli stabilizirati na -30% jer ljudi nema na ulicama, ne radi šoping centar i slično.

Iako smo krizu dočekali likvidni u obje tvrtke, pa možemo podnijeti duži period, procijenjeni gubitak je 100.000KM tijekom 3-4 mjeseca u obje tvrtke, što će značajno utjecati na naše planove razvoja, novih upošljavanja i širenja.

Kako biste ocijenili dosadašnje aktivnosti Vlade FBiH u borbi za spas ekonomije?

Nažalost, vlasti ni na jednoj razini nisu angažirale makroekonomske stručnjake koji bi upozorili vlasti na dešavanja u svijetu i njihov učinak na bh. ekonomiju tijekom 2020 i 2021 godine te pad ekonomskih aktivnosti koje će izazvati. Restrikcije putovanja će razorno djelovati na broj turista i na potrošnju, pad broja narudžbi iz inozemstva će smanjiti izvoz, izostanak investicija će utjecati na kreiranje novih radnih mjesta, itd. Nedostatak kvalitetnih informacija i nepoznavanje funkcioniranja malih biznisa i njihove ovisnosti o potrošnji, čini da naše vlasti izgledaju izgubljeno, nedoraslo vremenu i zadatku, bez ikakvih znanja o kriznom menadžmentu i kriznom komuniciranju.

Posebno brine nedostatak šire slike, vizija budućnosti i kako da se sredstva sa svih razinama vlasti najbolje iskoriste u svrhu borbe sa negativnim ekonomskim učincima na tržište BiH. To je utjecalo i na nedostatak velikih rezova u državnoj potrošnji kako bi se amortizirao veliki pad BDP i državnih prinosa, ali i nedostatak informacija o novcu koji se može alocirati za spas gospodarstva i eko sistema BiH.

Što će se dogoditi ako u skorije vrijeme vlasti ne donesu odluku o pomoći malim biznisima koliko će se to odraziti na cjelokupno gospodarstvo?

Razorno će djelovati na bh tržište. Možemo očekivati:
- desetine, možda i stotine, tisuće nezaposlenih koji neće tako brzo uspjeti da pronađu nova radna mjesta.
- drastičan pad potrošnje
- nestanak velikog broja malih tvrtki i obrta
- tvrtke će izgubiti kapital koji je potreban za pokretanje i oporavak nakon pandemije
- depresija koja će ljude učiniti opreznim zaustavit će sve investicije, gradnju, kupovinu nekretnina

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.