BiH ušla u pregovore s Volkswagenom

BiH ušla u pregovore s Volkswagenom

Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja koja je ušla u pregovore s njemačkim proizvođačem automobila Volkswagenom, koji je ranije stopirao najavljenu gradnju tvrtke u Turskoj. Ima li naša zemlja šansu da ponovno bude konkurent u svjetskoj automobilskoj industriji, kao prije više od 30 godina kada je Tvornica automobila Sarajevo proizvodila najmodernija vozila za svjetsko tržište.

Nakon što je njemački automobilski gigant Volkswagen odgodio gradnju tvornice u Turskoj zbog njene ofanzive u Siriji, u pregovore za investiciju vrijednu više od milijardu eura ušlo je čak 12 zemalja, uključujući i BiH. Buduća tvornica proizvodila bi skoro 400.000 automobila godišnje, sa 5.000 uposlenih radnika. Vlada Federacije u suradnji s Gopsodarskom komorom predložila je dvije potencijalne lokacije za tvornicu, prenosi Federalna.

''Jedna od lokacija je već postojeća lokacija TAS-a, gdje je sada VW Sarajevo, a druga je u Novom Gradu. S obzirom na to da ni ostale zemlje nisu izložile sve karte na sto šta su ponudile, ni mi zbog ugovora sa VW ne smijemo pričati o ostalim uvjetima, ali smo ponudili uvjete koji bi mogli biti zanimljivi'', kaže Armin Hodžić, koordinator projekta Razvoj automobilske industrije FBiH.

Lokacija nekadašnje tvornice automobila Sarajevo upitna je zbog postojećeg spora Volkswagena s firmom Prevent.

''Tvornica VW je u većinskom vlasništvu VW Sarajevo i kao takva ima spor na relaciji uprave Preventa, koji je manjinski vlasnik. Jedan od preduslova vjeta je tu spor između dvije privatne kompanije i mi se tu kao Vlada ne možemo miješati'', objašnjava Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH (SBB).

''Taj spor je na pragu rješavanja. Ukoliko povoljniji uvjeti koje smo dali u odnosu na druge zemlje njemu budu odgovarajući, ima i druga lokacija gdje nema nikakvih problema za gradnju tvornice'', ističe Hodžić.

Stopiranje gradnje tvornice u Turskoj mnoge zemlje Jugoistočne Europe prepoznale su kao dobru priliku za ulazak u trku za atraktivnu investiciju. Pored Rumunije i Bugarske, uključile su se i Hrvatska i Srbija. Iskoristivši posjetu njemačkog ministra gospodarstva Petera Altmajera, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ambiciozno je poručio da njegova zemlja ima najbolje uvjete od svih drugih zajedno.

''Ponudili smo mnogo više nego te druge zemlje u smislu subvencija, poticaja za dolazak. Sve što oni ponude mi ćemo ponuditi mnogo više'', poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Volkswagen dobro poznaje tržište BiH, gdje ima poseban status još od zlatnog doba Tvornice automobila Sarajevo i legendarnih Golfova. Iako bh. vlasti tvrde da naša zemlja ima dobru ponudu, šansa za gradnju tvornice je minimalna, jer su iz njemačke kompanije potvrdili da je Turska još u opciji i da trenutno ne traže alternativnu lokaciju.