Bh. tvrtke rade odore za policiju Austrije i Švicarske, ali ne mogu BiH

policijske odore, uniforme

Naime, na današnjoj sjednici Vijeća ministara trebao bi se naći sporni pravilnik, a domaći proizvođači tvrde kako on opet favorizira jednu stranu tvrtku te tako domaći proizvođači ostaju bez mogućnosti da dobiju posao.

Sudski sporovi zbog kopija

- Svi drugi proizvođači se nizom odredbi pravilnika o eliminiraju iz postupka nabave te nas se tjera da kopiramo odoru tipa "5.11", što je kazneno djelo i što mi ne možemo i ne želimo raditi", tvrdi se u priopćenju Konzorcija.

Direktor Tekstilne industrije Mostar Nikica Golemac rekao je za Klix.ba da Vijeće ministara BiH tjera proizvođače na sudske sporove s tvrtkom "5.11" ako budu kopirali njihove odore.

"Mislimo čak da ni oni nisu svjesni što rade i što traže od proizvođača pa čak i povjerenstvo koje je to predložilo Vijeću ministara. Predložili su zaštićeni tip odore. Ostalo nam je da se obratimo Konkurencijskom vijeću, pa ćemo onda uputiti žalbu Ustavnom sudu BiH", rekao je Golemac.

On i kolege iz bh. konzorcija ističu da se ozbiljni razgovori još nisu dogodili te da ne postoji dogovor o tom pitanju, a predloženi pravilnik i dalje favorizira nabavu samo jedne vrste odore koja se u BiH uvozi iz zemalja Dalekog istoka.

"Apsurdno je da Vijeće ministara praktički zabrani domaćim proizvođačima da opskrbljuje bh. policijske agencije, dok istodobno naše odore koriste policajci u Austriji ili Švicarskoj - rekli su iz bosanskohercegovačkoga Konzorcija proizvođača policijske i vojne opreme.

Apeliraju na ministre

Apelirali su na Vijeće ministara da ne prihvate pravilnik te ih pozvali da, u suradnji s gospodarskim komorama, zajednički definiraju kvalitetu i izgled odora tako da se nitko od proizvođača ne diskriminira ili favorizira.

Podsjećaju da bi se na ovaj način bh. proračun dodatno opteretio milijunskim izdvajanjima jer u postupku javne nabave ne bi bilo konkurencije čime bi se novac građana prelio u ruke uvoznika. Ostaje vidjeti kakva će biti odluka ministara.

Foto: Ilustracija