Arapi žele graditi trgovački centar i rekreativno-poslovni kompleks u Zenici

Arapi žele graditi trgovački centar i rekreativno-poslovni kompleks u Zenici

Prije tri mjeseca u Zenici su predstavnici tvrtke “Rasiyat” i Grad Zenica potpisali Memorandum o definiranju prava i obaveza u pogledu utvrđivanja uvjeta za realizaciju projekta izgradnje trgovačkog centra i rekreativno-poslovnog kompleksa na lokalitetu poslovno-rekreativno-turističke zone “Zenica-jug”.

Nastavak aktivnosti nastavljen je ovih dana kada je u posjeti prvom čovjeku Zenice Fuadu Kasumoviću boravio direktor kompanije iz UAE Muhammad A. Al-Yamani koji je obišao lokaciju na kojoj bi se trebao graditi najsuvremeniji trgovačko-rekreativni centar.
Al-Yamani je prilikom posjete Zenici kazao da su uvjereni da su strateška lokacija i potencijal ogromni, piše Klix.ba.

Trenutno se bavimo evaluacijom jer u ovom projektu ne vidimo samo grad, nego cijelo okruženje, region i Europu. Radimo na planiranju i istraživanju projekta koji će stvoriti cijeli val novih radnih mjesta u Zenici i cijeloj BiH. S obzirom da je riječ o velikom projektu, potrebno ga je razvijati u fazama. Svaka faza razvoja mora pratiti stanje na tržištu, kako će tržište reagirati… Govorimo o hotelsko-ugostiteljskoj djelatnosti, trgovini, zabavnim sadržajima i s optimizmom gledamo na dalji razvoj projekta – izjavio je Al-Yamani.
Kasumović je pojasnio kako investitore ne dijele na velike i male, već da je svako radno mjesto dragocjeno, ali da optimizam Al-Yamanija i uvjerenje da će se mladi vratiti u BiH daje nadu u bolje sutra.

Na tragu smo rješenja koje bi život u Zenici i Bosni i Hercegovini drastično poboljšalo. Pozivam sve zainteresirane investitore, posebno naše domaće, Zeničane, da ulažu u svoj grad jer smo najpovoljnija lokalna zajednica za investiranje – izjavio je Kasumović.
Osim radova na poslovnoj zoni Zenica-jug koja se nalazi na ulazu u Zenicu iz pravca Sarajeva kod isključenja s autoceste A-1, radovi na uređenju provode se i u poslovnoj zoni “Zenica 1” za koju je grad izdvojio blizu 300.000 KM, a tiče se projekta izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže.

Cilj projekta je podrška razvoju malih i srednjih poduzeća kroz unapređenje infrastrukture na principu poboljšanja pristupa, kapaciteta, kvaliteta i atraktivnosti poslovnih zona u gradu Zenica.

Projektom će se riješiti snabdijevanje vodom i odvodnja otpadnih voda dijela poslovne zone u površini od oko 40.000 kvadratnih metara.

Projekt će za deset postojećih malih i srednjih poduzeća (korisnika zone, kupaca parcela), stvoriti infrastrukturne uvjete za izgradnju objekata i početak poslovnih aktivnosti i nova zapošljavanja.

Pored infrastrukturnog uređenja postojećih parcela, projektom se rješava infrastruktura i na slobodnom građevinskom zemljištu u površini od oko 25.000 kvadratnih metara, što omogućava formiranje novih parcela i ulazak novih korisnika u zonu, a time i nova zapošljavanja.