Aluminiju treba pola milijarde KM

nermin džindić, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, mostarski aluminij, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, blokada, aluminij, Aluminij Mostar, mostarski aluminij

Taj novac može osigurati jedino strani strateški partner inače će nekadašnji gigant, s više od 1.000 uposlenika, brzo završiti u stečaju, koji je, kako tvrdi Avaz, revizorska kuća KPMG već, predložila federalnim institucijama, ali i Upravi Aluminija

Jedna od najvećih svjetskih revizorskih kuća, prema Avazovim saznanjima, obavila je, prema nalogu Vlade FBiH, reviziju poslovanja i utvrdila enormne gubitke. KPMG ocijenio je da je financijsko stanje alarmantno i da je za firmu jedini spas privatizacija ili joj prijeti kolaps.

'Iz aktualnog poslovanja ne vidi se nada za opstanak, jer su svi parametri negativni'', navodi se u izvještaju KPMG-a. Vladi FBiH prezentirani su ukupni dugovi, veći od 377 milijuna KM, od čega samo Elektroprivredi HZHB 280 milijuna KM za isporuku struje. Sugovornik Avaza iz Vlade FBiH tvrdi da je švicarski rudarski gigant Glencore i dalje najozbiljniji kandidat da preuzme ovu firmu. Glencor, inače, već godinama posluje s Aluminijem tako da mu isporučuje glinicu, a izvozi aluminijske proizvode. Ovoj firmi s više od 150 milijardi dolara godišnjih prihoda nije nikakav problem ući u ovaj aranžman. Na korak od prodaje ''Predstavnici Glencora već su najavili sastanke u Vladi FBiH i načelno su pristali da udu u proces privatizacije, ali je, prije toga, potrebno da predlože jasan plan ulaganja. Ako do njega i dođe, saznajemo da je potrebno imenovati novu Upravu ove firme, čiji su većinski vlasnici mali dioničari i Vlada Republike Hrvatske, koji imaju ukupno 56 posto udjela'', piše Avaz navodeći da su pojedine informacije da su Saudijski zainteresirani za Aluminij ipak netočne.

Dnevni avaz i ranije je objavio, pozivajući se na izvore u federalnoj vladi, švicarski Glencore se zadnjih dana spominje kao najozbiljniji kupac Aluminija. U švicarskom poduzeću vlasnički udjel imaju i Britanci. Godišnji promet kompanije je oko 150 milijardi dolara, poduzeće diljem svijeta upošljava oko 150 tisuća radnika. Glencore je povezan i s jednim od velikih brodarskih prijevoznika, kompanijom SwissMarine. Aluminij posluje s Glencorom više od 20 godina. Preko te kompanije u Mostar dolazi glinica, a na svjetsko tržište odlaze aluminijski proizvodi.