130 milijardi eura pomoći za najveću europsku ekonomiju za oporavak od virusa

Angela Merkel
AP

Njemačke vladajuće partije dogovorile su se o paketu pomoći od 130 milijardi eura za oporavak najveće europske ekonomije od pandemije korona virusa. Privremeno smanjenje PDV-a, dodatak od 300 eura po djetetu za obitelji ili dupliranje premije za kupovinu električnog automobila neke su od planiranih mjera, prenosi Euractiv.

Poslije dvodnevnih pregovora, njemačka kancelarka Angela Merkel priopćila je da paket mjera predstavlja 'smio odgovor' koji će potaknuti potrošnju i investicije u inovacije i smanjiti financijski pritisak na obitelji i druge. Paket pomoći za 2020. i 2021. godinu iznosit će 130 milijardi eura, od kojih će 120 milijardi eura osigurati savezna vlada.

Njemačka je počela popuštati sa mjerama zaštite od korona virusa 20.travnja, oko mjesec dana nakon što su uvedene. Njena ekonomija je, međutim, ušla u recesiju u prvom kvartalu, a u tekućem tromjesečju se očekuje još veći pad. Nezaposlenost je u svibnju porasla sa 5,8% na 6,3%. Mnogo veći broj ljudi bi ostao bez posla da vlada nije omogućila kompanijama da smanje radno vrijeme i plaće za više od sedam milijuna radnika da ne bi bilo otpuštanja.

"Jasno je da sve to zahtijeva smio odgovor. Radi se o osiguravanju radnih mjesta i održavanju ekonomije ili njenom ponovnom pokretanju", rekla je Merkel novinarima u Berlinu. Porez na dodatnu vrijednost bit će smanjen sa 19% na 16%, a snižena stopa PDV-a bit će umanjena sa 7% na 5%. Te će se mjere početi primjenjivati 1. srpnja i trajat će šest mjeseci.

Zadužene općine će dobiti financijsku pomoć savezne vlade. Sve obitelji će dobiti po 300 eura po djetetu, a samohrani roditelji će dobiti dodatnu pomoć.

Vlada će također pomoći sektorima koji su posebno pogođeni pandemijom, povećat će poticaje za kupovinu električnih i hibridnih vozila, financirat će proširenje vrtića i povećati investicije u oblasti kao što su skladištenje obnovljive energije, kvantni račuari i digitalizacija.

Upitana postoji li opasnost da će njemački potrošači iskoristiti vladine stimulativne mjere kao priliku da kupuju jeftinije francuske automobile, Merkel je odgovorila: "U interesu nam je da Njemačka bude jaka, ali i da cijela Europa također bude jaka".

Prema novim podacima Eurostata, stopa nezaposlenosti u 19 zemalja eurozone je porasla sa 7,1% u ožujku na 7,3% u travnju. To je umjeren rast nezaposlenosti prema međunarodnim standardima jer su poslodavci koristili vladine kratkoročne programe koji su im omogućavali da zadrže radnike, navodi Euractiv. U Njemačkoj savezna agencija za rad plaća najmanje 60% plaće za radnike kojima je zbog pandemije skraćeno radno vrijeme.

Sa druge strane, nezaposlenost u SAD je u travnju porasla na skoro 15% sa 4% kolika je bila prije krize.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.