Google razvio softver pomoću kojeg mogu razotkriti pedofile

Google razvio softver pomoću kojeg mogu razotkriti pedofile

Google je razvio novi softver koji skenira milijune e-mail računa i traži slike zlostavljanja djece. Detalji softvera su izašli u javnost nakon što je uhićen 41-godišnji muškarac u Teksasu zbog posjedovanja slika pedofilskog sadržaja. Policija je u SAD-u objavila da je Googleov sofisticirani program identificirao sumnjivi materijal u e-mailu kojeg je poslao čovjek iz Hustona. Google su ponekad kritizirali upravo zbog nedovoljnog truda u borbi protiv pedofilije na internetu, a sada se saznalo da je već godinama razvijao poseban program upravo u tu svrhu, piše The Telegraph.

Googleov Gmail ima preko 425 milijuna korisnika diljem svijeta pa se smatra da će upravo taj program najviše pridonijeti borbi protiv pedofilije. Program djeluje automatski uspoređivanjem fotografija od kojih svaka ostavlja poseban trag na internetu koji se naziva "hash", tako da nitko od zaposlenika u Googleu nema pristup tim fotografijama. Ako se među e-mailovima pronađe dokaz o postojanju kompromitirajućih fotografija, kontaktira se jedna od agencija za zaštitu djece, Internet Watch Foundation ili National Centre for Missing and Exploited Children, koje nakon provjere fotografija odlučuju o nužnosti obavještavanja policije.


Prošli mjesec je Nacionalna kriminalna agencija (NCA) objavila da je zbog sumnji za pedofiliju uhićeno više od 600 sumnjivaca među kojima se nalaze i doktori, učitelji i njegovatelji. Google nije jedini koji koristi posebne programe za otkrivanje dječje pornografije. Osim njega tu su i Microsoft, Facebook i Twitter koji također pregledavaju račune svojih korisnika, piše Forbes.

Autor: 24sata.hr