GODINU DANA NAKON PRIJAVE Inspekcija zabranila rad liječnicima koji su radili bez dozvole

Doktor
Ilustracija

Županijski inspektorat Tuzlanske županije, na osnovu prijave Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH), pronašao je četiri liječnika u Živinicama koji su bez dozvole za rad i registrirane djelatnosti pružali pacijentima zdravstvene usluge te im je izrečena zabrana rada.

Reakcija nadležnih uslijedila je nakon upornog inzistiranja TI BiH koji je prvu prijavu u ovom slučaju uputio još u siječnju 2022. godine, navodi se u priopćenju iz te organizacije.

TI BiH je prvobitno od građana zaprimio anonimnu prijavu da brojni liječnici u ovom gradu nelegalno obavljaju zdravstvenu djelatnost u neuvjetnim objektima, na balkonima i po privatnim kućama, da nelegalno koriste uputnice javnih zdravstvenih ustanova u kojem su redovno zaposleni i napuštaju posao ranije kako bi obavljali privatnu djelatnost.

"TI BIH je ove informacije proslijedio Županijskom inspektoratu kojem je prijavljeno 15 liječnika i deset stomatologa, zbog sumnje da nelegalno obavljaju zdravstvenu djelatnost", ističu iz TI BiH.

Županijski inspektorat prvobitno je odbio postupiti jer uz prijavu nisu dostavljene adrese liječnika u Živinicama pa je u odgovoru navedeno da nije moguće izvršiti inspekcijski nadzor.  

TI BiH je u daljem postupku inzistirao da je ove informacije moguće pribaviti u suradnji s policijom i drugim nadležnim institucijama, što je na kraju i urađeno, a županijski inspektori su pronašli liječnike koji su nelegalno obavljali zdravstvenu djelatnost. 

U suradnji sa Sektorom kriminalističke policije Tuzlanske županije pribavljene su adrese na kojima gotovo svi prijavljeni liječnici i stomatolozi obavljaju zdravstvenu djelatnost, dok za četiri osobe nisu uspjeli pribaviti podatke. 

U četiri slučaja utvrđeno je da liječnici posjeduju rješenje Ministarstva zdravstva Tuzlanske županije kojima se odobrava obavljanje privatne prakse, dok je u četiri slučaja utvrđeno da obavljaju djelatnost bez odobrenja Ministarstva te je njima izrečena zabrana rada. 

Ostali liječnici i stomatolozi nisu zatečeni u obavljanju djelatnosti niti kontrolirani objekti upućuju na to da se u njima obavlja zdravstvena djelatnost, ali će svakako biti predmet inspekcijskog nadzora u narednom periodu, navodi se između ostalog u odgovoru Županijskog inspektorata. 

TI BiH najavljuje da će i ubuduće inzistirati da nadležni inspekcijski organi pojačaju kontrole liječnika koji nelegalno obavljaju dvojnu praksu. Kako navode, riječ je o rasprostranjenoj pojavi u kojoj se nerijetko zloupotrebljavaju resursi javnih zdravstvenih ustanova i dovodi u pitanje zdravlje pacijenata koji dobijaju zdravstvenu njegu u uvjetima bez nadzora. 

Također su podsjetili da su inspekcijski organi prije dvije godine otkrili brojne nepravilnosti i zabranili rad pojedinim privatnim ordinacijama nakon pritiska javnosti zbog tragičnog ishoda operativnog zahvata u jednoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi u Sarajevu.