GODINAMA DOBIVAJU MILIJUNSKE POSLOVE Ministri i HDZ-ov tajkun slave na rođendanskoj zabavi

Ivan Ševo, HDZ BiH, Hercegovina

Mjesecima se u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH pokušavao pronaći način kako da širokobriješka tvrtka „Centar motor“ i u narednih deset godina dobije monopol nad poslovima homologacije i certificiranja, kao nositelj jedinog odabranog Konzorcija, rečeno je Žurnalu iz nekoliko izvora.

Žalbeno vijeće pri Vijeću ministara BiH poništava ovakvu odluku Ministarstva, te ove milijunske poslove raspodjeljuje na četiri Konzorcija , s ukupno 12 tvrtki. I to ne bi bio problem da se većina tih tvrtki, odnosno njihovih vlasnika, ne dovodi u vezu sa strankama SNSD i HDZ. 

No, krenimo redom. 

Nakon 12 godina, Ministarstvo na čelu s ministrom Vojinom Mitrovićem u siječnju prošle godine raspisuje natječaj za odabir organizacije za obavljanje administrativnih poslova u oblasti homologacije i certificiranja vozila. Poslove homologacije dodjeljuju Konzorciju čiji je nosilac „Centar motor“, koji se nalazi u vlasništvu obitelji Ševo. Osnivač firme je, barem u papirima, Milan Ševo, brat Ivana Ševe koji godinama kroz brojne tvrtke u FBiH posluje pod zaštitom HDZ-a BiH. Konzorcij su činili još Centar za automobilsko inžinjerstvo i Informacioni inžinjering Sirius 2010. iz Banje Luke, te Centar za cestovni promet iz Sarajeva.

Iste tvrtke su odabrane i za poslove certificiranja s tim što je u toj oblasti nositelj Konzorcija - Centar za automobilsko inžinjerstvo. 

Informacioni centar Sirius i Centar za automobilsko inženjerstvo su tvrtke koje su dobivale poslove s „Prointerom“, tvrtkom koja se povezuje s Igorom Dodikom, sinom lidera SNSD-a Miloradom Dodikom.

Tvrtke koje nisu prošle na natječaju podnose žalbu koju usvaja Žalbeno vijeće pri Vijeću ministara BiH, te poništavaju rješenje Ministarstva. Dozvoljavaju svim prijavljenim ponuđačima, odnosno konzorcijima, koji ispunjavaju uvjete, da kao ravnopravna administrativna tijela obavljaju poslove u oblasti homologacije vozila. 

Žalbeno vijeće je utvrdilo da je Ministarstvo pogrešno izvršilo evaluaciju i bodovanje prijava: „Bodovanje je u potpunosti pogrešno, kriteriji su u cijelosti paušalni, praktično i ne postoje, jer nisu do kraja razrađeni, te ne ostavljaju mogućnost fer komunikacije“, ali i da nisu imali osnov u propisima za izbor samo jedne organizacije. 

Žalbeno vijeće poslove homologacije raspodjeljuju na četiri Konzorcija. Nezadovoljni takvim razvojem situacije Ševo i drugi članovi njegovog Konzorcija podnose tužbu Sudu BiH tražeći da se poništi ovo rješenje Žalbenog vijeća iz 27. srpnja 2021. godine. Tužili su Bosnu i Hercegovinu, Vijeće ministara BiH i Žalbeno vijeće, potvrđeno je u Sudu BiH za Žurnal.

Ovakav razvoj situacije nije odgovorao još nekima. 

Zanimljiv podatak je i to da je „Autocentar“ iz Širokog Brijega, koji je nositelj jednog od izabranih Konzorcija, sam opstruirao potpisivanje prijedloga ugovora, za što je svima bio ostavljen rok od sedam dana. U sastavu njihovog Konzorcija su još Institut za promet i komunikacije iz Sarajeva i Prointer ITTS iz Banje Luke.

Iz Ministarstva je potvrđeno da su oni prijedloge ugovora dostavljali samo nositeljima Konzorcija, koji su dalje bili zaduženi za organiziranje potpisivanja. U ovom slučaju to je bio „Autocentar“ kojem je prijedlog ugovora dostavljen 24. prosinca 2021., ali oni o tome, prema saznanjima Žurnala, nisu obavijestili Institut za saobraćaj i komunikacije. Štoviše, kada su ih iz Instituta kontaktirali i pitali za ugovore, iz "Autocentra" su navodno negirali da su oni o tome informirani iz Ministarstva. 

Iz Instituta su odbili dati izjavu za Žurnal zbog „žalbenog postupka koji je u tijeku“.

Iz Ministarstva su nam potvrdili da je „ovom konzorciju prijedlog ugovora dostavljen 24. 12. 2021. i u roku je potpisao Institut za promet i komunikacije, ali ne i ostali članovi Konzorcija: „Nositelj konzorcijuma „Autocentar” naknadno je i zasebno potpisao ugovor i dostavio ga ovom ministarstvu 24. ožujka 2022.“. Od „Autocentra“ je zatraženo da se svi članovi Konzorcija potpišu na istom primjerku ugovora, ali do zaključenja ovog teksta Ministarstvo nije dobilo potpisan ugovor na taj način. 

Prema podacima s Akta.ba, direktor "Autocentra" d.o.o. Široki Brijeg jeste Slavko Pejić. Ukupan prihod tvrtke u 2021. bio je 599.422 KM, a u 2019. bio je 915.805 KM. 

Institut za promet i komunikacije Sarajevo u vlasništvu je preminulog Šefkije Čekića, koji je dugo godina bio dekan Fakulteta za promet i komunikacije. Prethodnih 12 godina, Institut je obavljao poslove homologacije i certificiranja kao član jedinog Konzorcija koji je odlukom Ministarstva iz 2009. dobio ove poslove zajedno s AD EIB International PJ Centar za motorna vozila Banja Luka, te Ševinom tvrtkom"Centar motor".  Ova odluka donesena je u vrijeme ministra Rude Vidovića. 

EIB Internationale PJ „Centar za motorna vozila Banja Luka“ u vlasništvu je Drage Talijana kojeg su mediji još ranije povezivali s vladajućom strukturom u Republici Srpskoj. Pisalo se da je EIB Internationale jedna od dvije tvrtke koja je dobila dozvolu od Vlade RS da se bavi naoružanjem, ali i ekskluzivni posao pregleda i ispitivanja opreme pod pritiskom. 

U vrijeme ministra Vidovića podnosile su se žalbe i tužbe, ali ništa od toga nije utjecalo na promjenu u poslovima sa homologacijom i certificiranjem. Protiv Vidovića su bile podnesene i kaznene prijave, ali ih Tužiteljstvo BiH nikada nije uzelo za ozbiljno. Po odlasku Vidovića s mjesta ministra njegovi nasljednici, među kojima je i Ismir Jusko, nastavili su raditi po ranije utvrđenoj šemi po kojoj su se ovim milijunskim poslovima mogle baviti unaprijed određene privatne tvrtke.  

Da ih nije briga što javnost misli o tome dokaz je i fotografija koju je u studenom prošle godine na svom Instagram profilu objavio tajnik Igor Pejić, a s proslave njegovog rođendana. Za stolom sjede nekadašnji ministri Jusko, Vidović, a odmah pored njih je i Ivan Ševo.

S lijeve strane ministri Jusko, Vidović i Ivan Ševo, a sa desne je odvjetnik Nermin Vila, punomoćnik Ševine tvrtke "Centar Motor"

Na javno objavljenim fotografijama vide se i neki od uposlenika Ministarstva, među kojima je i Adis Šehić, predsjednik Komisije za praćenje izvršenja ugovora o obavljanju administrativnih poslova u oblasti homologacije i certifikovanja.