Formiran Odbor Doma naroda koji će ispitati nabavku respiratora iz Kine

Respiratori
Fena

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, na prijedlog zastupnika Elmedina Konakovića, formirao je privremeno radno tijelo odnosno Odbor koji će ispitati nabavku 100 respiratora iz Kine plaćenih 10,5 milijuna KM, a nabavljenih preko tvrtke  „Srebrena malina“ iz Srebrenice koja se bavi proizvodnjom malina.



"Drago mi je da svi isto razmišljamo u cilju rješavanja ovog problema. Članovi članovi iz Kluba Bošnjaka su Fahrudin Skopljak (SDA), Elmedin Konaković (NiP) i Zvonko Marić (SBB), iz Kluba Hrvata Damir Džeba (HDZ BiH) i nezavisni zastupnik Damir Marjanović, iz Kluba Srba Dragan Stevanović (SDP) i Žarko Vujović (SD), a iz Kluba ostalih Vibor Handžić (NS)", rekao je Konaković.

Cilj Komisije je ispitati je li je dobavljač imao potrebne dozvole, jesu li cijene bile tržišne kod nabavke respiratora i druge okolnosti.

"Podržavamo osnivanje jednog ovakvog tijela. Korupcija je jedan od fenomena koje nagriza društvo. Uz sve to najvažnija stvar je da nam se kroz korupciju smanjuju sredstva i s tim se moramo boriti. Ne postoji zlatno pravilo za to, ali svi moramo dati svoj doprinos u borbi protiv korupcije te je osnivanje ovog tijela nužno. Važno je da se neki postupci na najtransparentniji način ispitaju", izjavio je šef Kluba Bošnjaka Jasmin Duvnjak.

Prva sjednica Odbora će se održati nakon današnje sjednice na kojoj bi se trebao odrediti predsjednik i zamjenici predsjednika tog tijela.

"Prvi naš korak je da „hoštaplerima“ pokažemo da neće prolaziti nekažnjeno kao zadnjih 25 godina", poručila je zastupnica ostalih Segmedina Srna Bajramović na izvanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH koja je završena sa ovom točkom dnevnog reda.