FK Velež bio je najglasniji da FK Mladost iz Kaknja ostane u ligi, a sad njihovi predsjednici žele preuzeti Bosnalijek

Bosnalijek, mušija, Šemsudin Hasić, FK Velež, hercegovinalijek, Fk Mladost Doboj Kakanj

"Dva dana prije nego što će SIPA upasti u kuću Nedima Uzunovića, odvjetnik Mirsad Crnovršanin pozvao je direktora Bosnalijeka na kratku šetnju centrom Sarajeva. Već tada je bivši suradnik državnog tužitelja Dubravka Čampare, a danas odvjetnik koji dijeli ured s tužiteljevom suprugom, znao da će u ponedjeljak 6. prosinca, SIPA provesti akciju kodnog naziva “Trik”, piše portal Istraga.ba.

Bosnalijek,mušija,Šemsudin Hasić,FK Velež,hercegovinalijek,Fk Mladost Doboj Kakanj

Mirsad Crnovršanin, priznat će kasnije dvojica inspektora SIPA-e, raspitivao se o mogućoj akciji u okviru koje bi trebao biti uhićen direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović. Crnovršanin je osobno zvao inspektore SIPA-e Zaima Tanju i Damira Vranešića kako bi se raspitao o eventualnom uhićenju Uzunovića. Inspektori su kasnije sve potvrdili na zapisnik o saslušanju svjedoka i materijal je dostavljen Tužiteljstvu BiH. Zadužio ga je tužitelj Mirza Hukeljić koji bi u narednom razdoblju trebao utvrditi kako je i tko je iz Tužiteljstva BiH dojavio bivšem suradniku Dubravka Čampare da će SIPA provesti akciju usmjerenu protiv Nedima Uzunovića i njegove obitelji.

Kada je, 6. prosinca, SIPA upala u Uzunovićevu kuću, Crnovršanin se pojavio u svojstvu branitelja. Za Istragu će tada priznati da je “imao neke informacije” o akciji. Dva dana kasnije, direktor Bosnalijeka je pritvoren. Ali prije nego što mu je isteklo 30 dana pritvora, Uzunović je otkazao pomoć Mirsadu Crnovršaninu. Zbog čega?

Sredina je 2021. godine. U jednom  ugostiteljskom objektu na ulazu u Mostar, vlasnik Hercegovinalijeka Šemsudin Hasić okupio je biznismene i političare. Među pozvanim su bili Denis Zvizdić, Aljoša Čampara i Senad Kevelj.



Tema je bila – preuzimanje Bosnalijeka. Iako su ranije imali bliske poslovne veze, Šemsudin Hasić je odlučio preuzeti i Bosnalijek. Zenaida Hasić je  godinama bila bliska suradnica Nedima Uzunovića. Bila je direktorica regije BiH u Bosnalijeku. Ali nakon što je vlasnik Hercegovinalijeka započeo operaciju preuzimanja Bosnalijeka, ona se udaljila od Uzunovića. U listopadu je prošle godine postala vršiteljica dužnosti direktorice Apoteka Sarajevo. Imenovana je iz “kvote” federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare, koji je vrlo blizak vlasniku Hercegovinalijeka Šemsudinom Hasićem. Plan je da se Bosnalijekovi proizvodi izbace s polica JU Apoteke Sarajevo, a da niihovo mjesto zauzme  – Hercegovinalijek. Osim toga, tvrtka Canis academy koja je u vlasništvu Rijada Hasića, supruga direktorice JU Apoteke Sarajevo postala je konzultant Hercegovinalijeka. U prilogu je faktura koja dokazuje da tvrtka Šemsudina Hasića suprugu direktorice Apoteka Sarajevo platila 2200 KM za “savjetničke usluge”.

Bosnalijek,mušija,Šemsudin Hasić,FK Velež,hercegovinalijek,Fk Mladost Doboj Kakanj

No, vratimo se mostarskom sastanku iz prošle godine. Vlasnik Hercegovinalijeka Šemsudin Hasić je, rekosmo, okupio poduzetnike i političare kako bi osmislio strategiju preuzimanja Bosnalijeka. U ovoj operaciji ključni partneri su mu Rusmir Hrvić, vlasnik AS HOLDING d.o.o., te Mensur Mušija, vlasnik kakanjske farmaceutske tvrtke MGM.

Prema službenim podacima sa sarajevske burze SASE, vlasnik najvećeg postotka dionica je off shore tvrtka KBC EURO CREDIT CAPITAL iza koje stoji Nedim Uzunović. U pitanju je 23 posto dionica koje su ranije bile u vlasništvu Vlade Federacije BiH, a koje su preuzete sumnjivim transakcijama preko nekoliko off shore firmi, o čemu je pisano u nekoliko navrata.

Bosnalijek,mušija,Šemsudin Hasić,FK Velež,hercegovinalijek,Fk Mladost Doboj Kakanj

Drugi na popisu je tešanjski AS HOLDING. U njihovom je vlasništvu 15,5 posto dionica. Na trećem mjestu je Sberbanka d.d. Sarajevo, na kojoj se vodi 10,7 posto dionica. U pitanju je, kako Istraga saznaje, skrbnički račun iza kojeg stoje Mensur Mušija i Šemsudin Hasić. Vlasnik šest posto dionica je tvrtka JAMP s.r.o. iz Češke. Ovim paketom indirektno upravlja Nedim Uzunović, kojeg su, također, proteklih godina podržavali mali dioničari. Da bi preuzeli kontrolu nad Bosnalijekom, Hasić, Mušija i Hrvić bi morali imati kontrolu nad 50 posto dionica. Najveći “zaštitini” mehanizam Nedima Uzunovića bile su dionice vođene na KBC EURO CREDIT CAPITAL. Na scenu, zatim, stupa Tužiteljstvo BiH.

Bosnalijek,mušija,Šemsudin Hasić,FK Velež,hercegovinalijek,Fk Mladost Doboj Kakanj

Izvještaj SIPA-e iz ožujka 2018. godine kiselio se u ladici skoro četiri godine.

Još u travnju 2018. godine Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) prijavila je Tužiteljstvu BiH Nedima Uzunovića zbog sumnje da je, mahinacijama preko off shore zone, preuzeo 23 posto dionica Bosnalijeka koje su kasnije vođene na KBC EURO CREDIT CAPITAL.

Tri i po godine izvještaj se kiselio u ladicama državne tužiteljice Enise Adrović. Ali, kada su biznismeni Rusmir Hrvić, Mensur Mušija i Šemsudin Hasić započeli operaciju preuzimanja Bosnalijeka, Tužiteljstvo se “probudilo” i izvadilo predmet iz ladice. Nedim Uzunović je uhićen, a postupajuća tužiteljica, inače bliska državnom tužitelju Dubravku Čampari, zatražila je blokadu 23 posto dionica. Sud BiH je prihvatio prijedlog Tužiteljstva BiH.

Bosnalijek,mušija,Šemsudin Hasić,FK Velež,hercegovinalijek,Fk Mladost Doboj Kakanj

Petnaest dana nakon što su blokirane dionice i nakon što je Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor Nedimu Uzunoviću, na scenu stupaju Hercegovinalijek i AS Holding.

“Poštovani, ovim putem kao ovlašteni punomoćnici dioničara AS Holding Tešanj i Hercegovinalijek Mostar podnosimo zahtjev za hitno sazivanje vanredne skupštine društva Bosnalijek d.d. Sarajevo”,pisalo je u dopisu Odvjetničkog društva Eterović koje je 23. 12. 2021. godine došlo na adresu Bosnalijeka.

Hercegovinalijek i AS Holding traže izvanrednu sjednicu Skupštine Bosnalijeka

Bosnalijek,mušija,Šemsudin Hasić,FK Velež,hercegovinalijek,Fk Mladost Doboj Kakanj

Skupština je zakazana za 5. veljače. No, u međuvremenu se dogodio obrat. Nedim Uzunović je otkazao punomoć Mirsadu Crnovršaninu, odvjetniku koji dijeli ured s Maidom Čampara, suprugom državnog tužitelja Dubravka Čampare, koji je, opet, brat ministra Aljoše Čampare. Svi oni su, preko Senada Kevelja, uspjeli uspostaviti bliske veze sa Šemsudinom Hasićem, vlasnikom Hercegovinalijeka. Nakon što je Crnovršanin “otpušten” iz predmeta, drugi branitelji su uspjeli izvojevati odluku Suda BiH na osnovu koje je Nedim Uzunović 6. siječnja pušten na slobodu. To je, dijelom, poremetilo planove Hercegovinalijeka i As Holdinga, zbog čega oni 14. siječnja upućuju zahtjev za izmjenu dnevnog reda Skupštine dioničara.

“Predlažemo da se dnevni red Skupštine Bosnalijek d.d. Sarajevo dopuni tako što će se iza točke 3 dnevnog reda uvrstiti točke od 4 do 9 koje glase: Donošenje odluke o razrješenju CIJELOG Nadzornog odbora, to jest predsjednika i svih članova”, pisalo je, pored ostaklog, u Zahtjevu od 14. siječnja.

Bosnalijek,mušija,Šemsudin Hasić,FK Velež,hercegovinalijek,Fk Mladost Doboj Kakanj

Na scenu tada stupa Registar vrijednosnih papira Federacije BiH, koji, pozivajući se na akt Suda u kojem su, zapravo, citirani navodi, konstatira da predstavnici KBC-a ne mogu sudjelovati na Skupštini dioničara.

“Ukazujemo na činjenicu da je Izjašnjenjem Tužiteljstva BiH od 19.1. 2022. godine decidno navedeno da je Tužiteljstvo BiH stava da se zabrana korištenja dionica upravo odnosi na korištenje prava iz vrijednosnih papira, odnosno upravljačkih prava/glasačkih prava te prava na raspodjelu dobiti”, navedeno je aktu Registra vrijednosnih papira FBiH od 1. veljače 2022. godine.

Bosnalijek,mušija,Šemsudin Hasić,FK Velež,hercegovinalijek,Fk Mladost Doboj Kakanj

Izvanredna Skupština dioničara trebala je biti održana u subotu, 5. februara. No, zbog nedostatka kvoruma je otkazana. Nova je zakazana za 22. veljače, odnosno, 13 dana prije nego što bi Sud BiH trebao preispitivati mjere zabrane raspolaganja dionicama koje KBC ima u Bosnalijeku.