FAVORIT JAVNIH NABAVKI Ova tvrtka ima tonere, papir, mrki ugalj i siguran uspjeh na natječajima

FAVORIT JAVNIH NABAVKI Ova tvrtka ima tonere, papir, mrki ugalj i siguran uspjeh na natječajima
Impuls

Kada se dobro uštimaju uvjeti natječaja za nabavku tonera, uredskog materijala ili uglja za ogrjev, onda banjolučka kompanija „Primaprom“ nema razloga strahovati od konkurencije, piše Impulsportal.net.

Samo s Vrhovnim sudom Republike Srpske „Primaprom“ je za dvije godine zaključio više od 10 ugovora o javnoj nabavci. Riječ je isključivo o konkurentskim zahtjevima i direktnim sporazumima.

Gotovo bez izuzetka, u svim ovim procedurama javnih nabavki ova kompanija je bila jedini ponuđač. Drugi nisu ni imali šanse, jer su unaprijed eliminirani „precizno“ propisanim uvjetima u tenderskoj dokumentaciji.

Donedavno poznata samo kao knjižara i trgovina uredskog materijala, ova tvrtka banjolučkoj Osnovnoj školi „Sveti Sava“ nabavlja i ugalj i to po vjerojatno najvišoj cijeni koja se može naći na tržištu. To je valjda i razlog što druge škole ugalj nikada ne kupuju od ovog ponuđača.

Bez obzira na to, posla za „Primaprom“ uvijek ima na sve strane gdje se vrše javne nabavke, od Vrhovnog suda do Ministarstva pravde RS. Princip je uvijek isti.

U Vrhovnom sudu nema konkurencije

U Vrhovnom sudu Republike Srpske nemaju nedoumica, kada su javne nabavke tonera za printere i kopir-aparate u pitanju. Već godinama posao konkurentskim zahtjevom dodjeljuju istom ponuđaču – tvrtki „Primaprom“ iz Banje Luke.

Posljednji u nizu ugovora o javnoj nabavci Vrhovni sud RS je s ovim ponuđačem zaključio prvog siječnja ove godine. Ugovor je vrijedan 48.992,71 marke, naravno, bez PDV-a.

Pri izboru najpovoljnijeg ponuđača, „Primaprom“ nije imao konkurenciju, jer je jedini dostavio ponudu koja je za 7,29 maraka niža od ukupno procijenjene vrijednosti ugovora.

Ipak, „Primaprom“ nije ni imao razloga brinuti za konkurenciju u ovoj javnoj nabavci, s obzirom na to da su uvjeti za kvalifikaciju ponuđača koji su navedeni u tenderskoj dokumentaciji postavljeni tako da za konkurenciju i nije bilo prostora.

Tako je među uvjetima navedeno i da ponuđači „moraju imati ukupan poslovni promet u segmentu poslovanja, koji je predmet nabavke, u minimalnom iznosu od 50.000 maraka za 2021. godinu. Ne bi bilo čudno što je kao uvjet određen baš iznos od 50.000 maraka i baš 2021. godine, jer je „nekim čudom“, „Primaprom“ ovaj uvjet ispunio upravo realizirajući javne nabavke Vrhovnog suda RS.

Tako je vrhovni sud s istim ponuđačem prvog dana 2021. godine zaključio ugovor o nabavci tonera za printere i kopir-aparate u iznosu od 39.953,80 KM, a već 26. travnja iste godine ugovor vrijedan 21.336, 46 maraka, za nabavku tonera i potrošnog uredskog materijala za potrebe Sudske policije RS.

I u prosincu 2021. godine ponovljena je identična nabavka za potrebe sudske policije. Naravno, posao je dobio isti i jedini ponuđač, „Primaprom“, a cijena nabavke ovaj put je bila nešto preko 23 tisuće maraka.

Potrošnja tonera u vrhovnom sudu, sudeći po javnim nabavkama je zaista enormnih razmjera, pa je ova roba nabavljana i početkom prošle godine. I tada je, očekivano, najbolju ponudu dostavio „Primaprom“, pa je ugovor o javnoj nabavci u iznosu od 49.874,40 maraka zaključen i prvog siječnja 2022. godine.

„Primaprom“ je od vrhovnog suda posao nabavke tonera i uredskog materijala, za potrebe sudske policije dobio i 11. prosinca prošle godine. I ovaj put „Primaprom“ je bio jedini ponuđač. Ponuda u iznosu od 29.851,54 KM je za „čak“ 62 KM niža od ukupne procijenjene vrijednosti nabavke i nije imala konkurenciju.

Konkurencija je i ovaj put unaprijed eliminirana tenderskim uvjetima, koji od ponuđača traže najmanje dva realizirana ugovora istog ili sličnog sadržaja, čija vrijednost nije manja od vrijednosti od 35.000 maraka, računajući i PDV. Ovaj uvjet je „Primaprom“ za razliku od drugih mogućih ponuđača ispunio i samim nabavkama za Sudsku policiju RS.

Ministarstvo pravde zna tko je pravi ponuđač

Čest klijent „Primaproma“ je i Ministarstvo pravde Republike Srpske. Posljednji ugovor o javnoj nabavci, vrijedan 29.998,63 KM zaključen je 16. siječnja ove godine, a riječ je o nabavci uredskog materijala.

Zanimljivo, iako je primijenjen postupak konkurentskog zahtjeva, „Primaprom“ je i ovaj put bio jedini ponuđač, a ponuda koju je dostavio je za čitavih 1,37 maraka niža od procijenjene vrijednosti ugovora.

Kao i u slučaju javnih nabavki za Vrhovni sud RS, uvjeti u tenderu su postavljeni tako da ne ostavljaju puno prostora konkurenciji. Od ponuđača se zahtijeva da ima realiziran bar jedan ugovor, čiji su karakter i kompleksnost slični predmetnom postupku i čiji iznos je minimalno 30.000 KM, ali ovaj put bez PDV-a. Ugovore približnih vrijednosti „Primaprom“ je zaključivao s ministarstvom pravde i 2020. i 2021. godine.

U arhivi javnih nabavki jasno se može vidjeti da nijedan drugi ponuđač nije realizirao ugovore tolikih vrijednosti. Međutim, i u slučaju javnih nabavki Vrhovnog suda RS i javnih nabavki Ministarstva pravde RS, vrlo su precizno navedene specifikacije robe koja se nabavlja. U oba slučaja glavnu stavku zauzimaju toneri, a od ponuđača se zahtijeva da prethodno dostavi uzorke određenih tonera, ali i drugog materijala. To znači da ponuđač koji trenutno u skladištu nema baš taj toner koji se traži, nije mogao ni sudjelovati u proceduri javne nabavke.

Ugalj ne može biti skup

Da se zakon o javnim nabavkama (zlo)upotrebljava na različite načine od nabavke do nabavke, primjer su i javne nabavke uglja za ogrjev, u kojima je „Primaprom“ također bila jedini ponuđač.

Tako je direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ Miroslav Popržen, u prošloj godini čak dva puta zaključio ugovor o nabavci uglja s „Primapromom“. Prvi ugovor zaključen je 11. siječnja prošle godine. Riječ je o nabavci 180 tona uglja. I ovaj put je „Primaprom“ bio jedini ponuđač. Prihvaćena je ponuda od 37.260 KM iako je vrijednost nabavke procijenjena na ukupno 33.930 maraka bez PDV-a.

Među uvjetima za sudjelovanje u ovoj javnoj nabavci, međutim, nije traženo od ponuđača da dostave dokaz o realizaciji ugovora, čija je vrijednost u visini procijenjene vrijednosti predmetnog ugovora. Tražena je najmanje jedna potvrda o uspješnoj realizaciji nabavke uglja, bez navođenja količine i cijene nabavke.

Zato je do detalja precizirano kakav se ugalj traži. Predmet nabavke je ugalj kocka/orah Banovići (ili ekvivalent) čija je toplotna vrijednost između 18.500 i
19.712 kj/kg. Dakle, ponuđači koji ne raspolažu baš ovim ugljem, na tenderu OŠ „Sveti Sava“ nisu imali što tražiti.

Ako se pogleda ponuda rudnika u BiH, jasno je da ovakvom uglju ne postoji ekvivalent niti se može nabaviti igdje drugo osim u Banovićima. Međutim, cijena mu je u tom rudniku znatno niža od one po kojoj ga je „Primaprom“ dobavio u Banju Luku, čak i kada se odbiju troškovi prijevoza. To se najbolje vidi na primjeru druge nabavke uglja na osnovu konkurentskog zahtjeva za koju je direktor spomenute škole također zaključio ugovor s istim ponuđačem. Ugovor o nabavci 200 tona uglja zaključen je 9. studenoga prošle godine. Naravno, „Primaprom“ je opet jedini dostavio ponudu. Ovaj put u iznosu od 49.600 maraka bez PDV-a, odnosno 350 maraka nižoj od procijenjene vrijednosti ugovora.

Međutim, prema službenom cijenovniku Rudnika „Banovići“ cijena tone uglja, kakva je opisana u ovoj tenderskoj dokumentaciji, u 2022. godini iznosila je 179,49 KM (bez PDV-a).

Dakle, 200 tona uglja koštalo bi 35.898 maraka. Naravno, bez prijevoza. Ali ni 13.702 marke bez PDV-a svakako nisu „mala zarada“ za samo jednu nabavku uglja. A potrebe škole „Sveti Sava“ za ogrjevom iz godine u godinu, usprkos sve blažim zimama, rastu. Tako je ova škola do 2021. godine, dakle dok nabavka uglja prvi put nije povjerena „Primapromu“, zagrijavana i sa 150 tona uglja po znatno nižim cijenama i manje zahtjevnim tenderskim uvjetima, naravno.

Ali ne bavi se „Primaprom“ samo tonerima i ugljem. Tvrtka, čiji su vlasnici Danka i Pero Vrhovac, raspolaže i izletištem s ugostiteljskim objektom u Mlinskoj rijeci kod Čelinca, gdje direktor spomenute škole Miroslav Popržen rado organizira školske izlete. Popržen je inače predsjednik Vijeća za osnovno obrazovanje u Gradskom odboru SNSD-a Banja Luka. Mediji su ranije pisali o nezadovoljstvu roditelja zbog preskupih izleta koje škola „Sveti Sava“ organizira upravo u Mlinskoj rijeci. „Djeca nisu išla na livadu, nego u izletište ‘Primaprom’“, odgovorio je tada Popržen. Čest gost u Mlinskoj rijeci je i direktor UKC-a i prvi čovjek banjolučkog SNSD-a Vlado Đajić. Istina, Đajić nije zadnjih par godina s Vrhovcem zaključivao ugovore o javnim nabavkama, zato članovi gradskog odbora na čijem je čelu, direktori javnih ustanova, institucija i poduzeća jesu, i to redovno.