EUFOR-u produžen mandat u Bosni i Hercegovini

EUFOR-u produžen mandat u Bosni i Hercegovini
Oslobođenje

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo je večeras jednoglasno s 15 glasova ZA Rezoluciju kojom je produžen mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Ipak visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt nije se obratio tom najznačajnijem tijelu UN-a zbog protivljenja Rusije i Kine, zbog čega su brojni predstavnici izrazili žaljenje, ali i naglasili da njegovo izvješće o BiH oslikava zabrinjavajuću situaciju u kojoj se BiH sada nalazi.

Predstavnik Francuske u Vijeću sigurnosti UN-a Nicolas de Rivière kazao je da je od sukoba devedesetih BiH napredovala ka miru i stabilizaciji uz podršku Europske unije te iako su danas političke tenzije prisutne Francuska podcrtava europsku perspektivu BiH.

"Mir i stabilnost na europskom kontinentu su vrlo važni. EU je imala značajnu ulogu kroz djelovanje EUFOR-a Althea za dobrobit cijele zemlje", dodao je i pozvao političke vođe da zaborave podjele i rade u interesu svih naroda.

Pozvao je i na izborne reforme principe koji će osigurati nediskriminacije za sve građene u skladu s odlukama Europskog suda za ljudska prava.

Kaže da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt ima vrlo važnu ulogu u očuvanju mira te smatra da svi politički partneri mogu imati koristiti od visokog predstavnika koji može stabilizirati zemlju.

Predstavnica Irske Geraldine Byrne Nason kazala je da joj je drago jer je mandat EUFOR-u produžen te je zahvalila Schmidtu i njegovom izvješću u kojem je dao detaljnu sliku stanja u BiH te je ohrabrila sve strane da poštuju i surađuju s visokim predstavnikom i Uredom visokog predstavnika (OHR).

Podsjetila je na uvjete 5+2 za zatvaranje OHR-a što do sada nije usvojeno, ali je istovremeno izrazila zabrinutost zbog negativne retorike koja produbljuje podjele i prepreka su za pomirenje.

Pozvala je sve strane da se suzdrže od unilateralnih reakcija, posebno glorifikacije ratnih zločinaca u BiH, dodajući da nema mjesta za to kao ni za poticanje genocida.

"BiH ima, kao i druge zemlje, brojne probleme zbog pandemije koronavirusa, ali blokada državnih institucija pogoršava ovu situaciju", zaključila je.