EUFOR DEMANTIRAO STOŽER HNŽ Nismo pregledali objekt u Ortiješu niti vozila

Karantena Ortiješ
Bljesak.info

'Pripadnici EUFOR-a nisu obavili nijedan pregled ni zgrade ni vozila na licu mjesta'', rečeno je portalu Bljesak.info iz EUFOR-a na pitanje o posjeti objektu, razgovoru sa zaposlenima i osobama koje borave u objektu kao i ''zelenom svjetlu'' za vozila koja se koriste za prijevoz osoba smještenih u karantenu pored Mostara.

Naime, Stožer Civilne zaštie HNŽ-a objavio je u srijedu kako su ''pripadnici EUFOR-a u sklopu svakodnevne suradnje koju ostvaruju s Centrom za humanitarno razoružanje u Ortiješu kod Mostara, obišli objekte i prostorije karantene u kojima borave osobe za koje postoji sumnja da su bile ili mogle biti u kontaktu s osobama zaraženima virusom COVID-19''.

No, EUFOR tvrdi kako je samo izvidio situaciju, da nisu ulazili u objekt, da nisu razgovarali s nekim u objektu te da nisu pregledali vozila kako je to navedeno.

U pisanoj izjavi za Bljesak.info EUFOR navodi kako su ''Dana 22. travnja 2020., članovi tima EUFOR-a za promatranje veza (LOT) sa sjedištem u Mostaru posjetili zgradu za koju su čuli da se koristi kao karantinski objekt''.

''Posjet je učinjen kako bi se utvrdilo mjesto zgrade i razumjela trenutna situacija u njoj. Pripadnici EUFOR-a nisu obavili nijedan pregled ni zgrade ni vozila na licu mjesta. Pripadnicima EUFOR-a je ponuđen pristup zgradi, ali su odbili ponudu i nisu ušli u zgradu. Pripadnici EUFOR-a nisu obavili nijedan tehnički pregled vozila i nisu donijeli sud o njihovoj prikladnosti za bilo koju svrhu. Pripadnici EUFOR-a nisu razgovarali s nijednom osobom koja živi u zgradi'', navodi se u izjavi EUFOR-a za Bljesak.info.

Iako su, kako EUFOR navodi odbili ući u zgradu i razgovarati s nekim, Civilna zaštita HNŽ-a je objavila kako su ''u razgovoru sa osobljem koji su zaposleni u Centru i osobama koji borave u karanteni izrazili su potpuno zadovoljstvo viđenim, kao i samim uvjetima koji vladaju u kompleksu CHR-a''.

EUFOR kaže da nije pregledavao vozila, a Stožer je objavio kako su pripadnici EUFOR-a zadovoljni vozilima.

''Također su izrazili i zadovoljstvo stanjem vozila u kojima se prevoze osobe do karantene u Ortiješu. Viđena vozila su u odličnom tehničkom stanju i ispunjavaju sve uvijete za ovu namjenu, kazali su iz EUFOR-a'', piše Civilna zaštita.

No, EUFOR sve demantira i ističe kako su pripadnici EUFOR-a prilikom posjete bili na sigurnoj udaljenosti, da su nosili maske i rukavice te da se držali propisanog distanciranja misleći na sigurnost lokalne zajednice kao i svoju osobnu sigurnost.