ESCOBAR O DODIKOVOM PRIJETNJAMA "Ne možete se suprostaviti NATO-u"

Gabriel Escobar,SAD,BIH,korupcija

Izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Escobar prokomentirao je prijetnje predsjednika RS da će odcijepiti manji bh. entitet.

Novinarka Radio Slobodna Europa je rekla kako Dodik navija za Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima. Upitala je Escobara da li ima straha o proglašenju nezavisnosti RS ako Tramp pobijedi.

Dodik nanosi štetu

Escobar je kratko odgovorio kako nema takvog straha. 

"Međunarodna zajednica posvećena je nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine. Imamo mirovne snage u BiH. Imamo visokog predstavnika s ogromnim ovlaštenjima. 

I NATO je više puta ponovio da neće dopustiti sigurnosni vakuum u BiH. Tako da, Dodikove izjave nanose štetu, ali ne mislim da osiromašeni entitet od 750.000 ljudi, koji stalno povećava svoj dug, ima kapacitet da se suprotstavi NATO-u ili da proglasi nezavisnost koja bi bila održiva", rekao je Escobar.

Sigurnosne garancije

Dodao je kako Bosna i Hercegovina može imati sigurnosne garancije NATO-a.

Osim toga, Escobar je u razgovoru za Radio Slobodna Europa kazao kako Kosovo ima snažne sigurnosne garancije Sjedinjenih Američkih Država, te da ima podršku da postane članica NATO-a, Europske unije i UN-a.