ERDOGAN POD PRITISKOM Gdje su završile milijarde od "poreza za potres"?

Erdogan
Adem Altan/Afp

Baš kao i nakon svakog većeg potresa u Turskoj, i nakon ovog se počelo postavljati pitanje gdje su završile milijarde turskih lira koje se u državnu blagajnu slijevaju putem "poreza za potres" još od 1999. godine, kada je u dva jaka potresa poginulo više od 17.000 ljudi, a žrtava je bilo i u Istanbulu, piše Jutarnji list.

S obzirom na tisuće zgrada koje su se srušile kao kule od karata na jugoistoku zemlje, u provedbu protupotresnih mjera sasvim sigurno nisu završile, ističu sve glasniji kritičari i prst upiru u aktualnu tursku vladu, tradicionalno u dobrim odnosima s građevinskim sektorom.

Gdje su uplaćene milijarde dolara koje su trebale biti utrošene za prevenciju katastrofa i razvoj infrastrukture za pomoć nakon potresa u zemlji koja se nalazi na tri aktivna rasjeda, koja se redovito susreće s devastirajućim potresima i čiji je megagrad Istanbul na trusnom području?

Opozicijski političari optužuju vladu za nemar i korupciju, ali i za gušenje kritičkih izjava građana koje stižu iz pogođenih područja na kojima brzina pomoći navodno ovisi o tome tko je na vlasti. "Za ovo je sve odgovoran Erdoğan. Vlada proteklih 20 godina nije učinila ništa da spriječi ovako katastrofalne posljedice novog potresa", poručio je lider glavne opozicijske stranke Kemal Kılıçdaroğlu.

Turska je, piše portal al-Monitor, poznata po lošoj gradnji i lošoj pripravnosti za potrese. Prema podacima Agencije za upravljanje katastrofama (AFAD), Turska je treća na svijetu po broju poginulih u potresima, a osma po broju ljudi pogođenih potresima. Oko 70 posto teritorija u potresnom je pojasu, a od početka 20. stoljeća u Turskoj je zabilježeno 14.000 potresa magnitude 4 i 7,9 po Richteru. U njima je, prema statistikama AFAD-a, poginulo 87.000 ljudi, a uništeno je 600.000 zgrada. To znači da prosječno svake godine iskusi dva jaka potresa s ljudskim žrtvama.