EMOTIVNA PRIČA Bivši načelnik nelegalno doveo vodu do svoje kuće o trošku građana

Bileća, lopov kriminal, načelnik, Hercegovina, Bileća, Miljan Aleksić

Bez plana, građevinske dozvole i plana javnih nabavki, a pod plaštom projekta prekogranične suradnje s Općinom Nikšić, bivši načelnik Općine Bileća Miljan Aleksić dao je skoro 66.000 maraka iz općinskog proračuna kako bi doveo vodu pred svoju kuću u selu Vlahinja. Novac građana za izgradnju vodovoda dat je protuzakonito, a jedan njegov dio dobila je i obiteljska tvrtka tadašnjeg načelnika Odjela za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Radenka Popare koji je morao znati da se gradnja odvija nelegalno.

"Vodovod je trebao biti izgrađen u okviru projekta prekogranične suradnje s Općinom Nikšić u Crnoj Gori, službeno vrijednog 300.000 maraka, na osnovu kojeg je vodu dobilo 35 kuća u bilećkom selu Vlahinja i nikšićkom selu Koravlica. Nakon svečanog puštanja vodovoda u rad, javnosti je rečeno da je Općina Nikšić uradila kompletnu logistiku i osigurala cjevovod, a Općina Bileća dala mehanizaciju za prokopavanje kanala od bilećkog bazena do sela Vlahinja te bazen i pumpe", priču donosi portal Direkt.

Međutim, istraživanje „Direkta“ pokazuje da su novcem građana Bileće za potrebe izgradnje ovog vodovoda ipak kupovane cijevi i drugi materijal, dok nema traga o kupovini pumpi.

Bivši načelnik Bileće iz proračuna  je prvo platio izradu urbanističko-tehničkih uslova vodoopskrbe u Vlahinji za što je trebinjskoj tvrtki „Put inženjering“ platio 3.978 maraka s PDV-om. To je trebala biti polazna osnova za izradu projekta za vodovod, bez koga se ne može izdati ni građevinska dozvola. Međutim, sve je ostalo na tome, pa ni projekt, ni dozvola nikada nisu izdati, a Aleksić je, uprkos tome, nastavio davati novac građana za izgradnju vodovoda čime je prekršio Zakon o uređenju i građenju RS. 

Poslovi za odabrane

Novac je dijeljen odabranim tvrtkama i to isključivo putem direktnih sporazuma – njih 12. Da su poslovi bili naštimani pokazuje i takozvano „cijepanje“ javnih nabavki na dva dijela, umjesto da za njih bude raspisan natječaj koji bi osigurao ravnopravno sudjelovanje svim ponuđačima. Osim toga, Općina Bileća nije napravila niti usvojila plan javnih nabavki za 2018. i 2019. godinu, kada su sporne nabavke sprovođene, što sve skupa predstavlja višestruko kršenje Zakona o javnim nabavkama RS.

Najviše nabavki Aleksić je povjerio bilećkoj tvrtki „Vulkom“, njih šest, za šta je iz općinskog proračuna dao 36.420 maraka sa PDV-om. Međutim, samo za dvije od šest nabavki jasno je navedeno što se nabavlja – armatura, željezo i alkatan crijeva, dok su ostale četiri definirane samo kao „nabavka materijala za izgradnju vodovoda“, pa ostaje nejasno što je zaista kupljeno javnim novcem.

„Materijal za vodovod“ Općina Bileća nabavljala je i od lokalne tvrtke „L-B Radan“, a platila ga je 2.594 KM s PDV-om. Novac za nabavku cijevi za vodovodnu mrežu – 7.221KM s PDV-om, Aleksić je direktnim sporazumom dao i tvrtki „Peštan“ iz Laktaša koja je u vlasništvu Božidara Petkovića. Inače, protiv Petkovića i „Peštana“ prije nešto više od mjesec dana podnesena je kaznen prijava Višem tužiteljstvu u Kraljevu zbog sumnji na malverzacije s prodajom starog željeza iz aranđelovačke tvornice „FEP“.

Bileća, lopov kriminal, načelnik, Hercegovina, Bileća, Miljan Aleksić

Radove na izgradnji rezervoara Aleksić je povjerio tvrtkama „Apis“ iz Trebinja i bilećkom „Bostef inžinjeringu“ – obiteljskoj tvrtki Radenka Popare. „Apis“ je za posao hidroizolacije rezervoara dobio 4.183 KM s PDV-om, dok je „Bostef“ dobio dva direktna sporazuma vrijedna ukupno 11.473 KM s PDV-om. Ova tvrtka navedene poslove dobila je sa samo nekoliko dana razmaka, a oba se odnose na radove na rezervoaru – betonske radove te armiračke i zidarske radove, što pokazuje da je javna nabavka „cijepana“ s ciljem da posao direktnim sporazumom bude dat upravo „Bostefu“.

Popara je u vrijeme nelegalne izgradnje vodovoda do Vlahinje bio načelnik Odjela za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove u Općini Bileća. Izdavanje građevinskih dozvola nadležnost je upravo ovog Odjela, pa je on morao znati da Aleksić ulaže novac građana u vodovod bez projektne dokumentacije, dakle, protuzakonito.

Bileća, lopov kriminal, načelnik, Hercegovina, Bileća, Miljan Aleksić

Popara nije odgovarao na pozive, pa „Direkt“ nije dobio odgovor zbog čega je sudjelovao u višestrukom kršenju zakona prilikom izgradnje ovog vodovoda. Inače, u Poparinom mandatu „Bostef“ je od Općine Bileća dobio poslove vrijedne više od 100.000 maraka. Prema podacima s Portala javnih nabavki, skoro svi poslovi dobiveni su direktnim sporazumima, a neke od nabavki su, kao i u slučaju mostarske tvrtke, cijepane kako bi se izbjegla konkurencija, a posao bio dodijeljen „Bostefu“ direktnom pogodbom. Formalni osnivač „Bostefa“ je Poparina supruga Ana, a odgovorno lice njegov sin Bojan.

Aleksić: Ne poštujem zakon, takav sam čovjek

Netom prije početka priče o izgradnji vodovoda na Vlahinji, bivši načelnik Bileće u ovom selu je kupio imanje na kom i danas živi. Putem ovog vodovoda, doveo je vodu i pred svoju kuću. Na pitanje kako je izgradio vodovod bez ijednog potrebnog dokumenta Aleksić za „Direkt“ je rekao da je načelnik Nikšića „sve kupio i postavio“, a on samo osigurao „frezu od Električnog da iskopa kanal“.

Bileća, lopov kriminal, načelnik, Hercegovina, Bileća, Miljan Aleksić

Na upit da je u javnim nabavkama vidljivo da su za vodovod kupovane cijevi i da to nije bilo predviđeno projektom, Aleksić je iznio oprečne tvrdnje.

„Novac je dat samo za izgradnju bazena i cijevi, mislim, i za ventile neke, tu cijevi nije bilo“, rekao je bivši načelnik.

Također, on je tvrdio da su za vodovod kupovane pumpe, kako je bilo predviđeno projektom, ali trag o njihovoj kupovini ne postoji u javnim nabavkama.

Na konstataciju da je dao 66.000 maraka iz općinskog proračuna potpuno nelegalno, Aleksić je kazao da je to „najisplativiji projekt koji je urađen u njegovom mandatu“ i poručio da ne poštuje zakon.

„Za 60 tisuća su ljudi dobili vodu u dva sela i što ti sad to čačkaš kad je nešto urađeno da valja, ajde mi objasni? Nelegalno urađeno? Ja radim kako mislim da je najbolje. Eto, nisam morao imati plan javnih nabavki. Ne poštujem zakon, takav sam čovjek“, rekao je Aleksić.

Bivši načelnik Bileće uz to je poručio da je on „čovjek u mirovini, a našli smo da ga pitamo što je radio ima dvije-tri godine“ i prekinuo razgovor.