ELEKTRIČNI ROMOBILI Hercegovci ih masovno kupuju, a kazne za vožnju 30 maraka

električni romobili
hercegovina.info

U Hercegovini u posljednje vrijeme vlada prava ludnica za električnim romobilima. Doslovno ih se može vidjeti na svakom koraku. Vozaju ih gotovo svi, od najmlađih, do oni starijih koji s njima "odlete" na kavu ili po kruh za doručak.

Iz mostarske tvrtke Katarina kažu nam kako je za romobilima vlada velika potražnja, od onih slabijih modela za najmlađe, do onih boljih.

"Potražnja za njima jako je velika. Mi svaki dan prodamo barem jedan. U ponudi ih imamo raznih modela. Cijene se kreću od 450 maraka za one najmanjih dimenzija, pa do 850 maraka koji su znatno većih dimenzija. Postoje i neke pro verzije koje su i ti su još skuplji", rekli su iz Katarine za hercegovina.info te dodali kako je jedan od vodećih proizvođača trenutno Xiaomi.

Iz tvrtke GET Technology rekli su nam kako su radili prodaju električnih romobila, no, zbog poplave na tržištu više ih nemaju u prodaji.

"Vi danas takve romobile možete naći doslovno u Konzumu, a mi radimo stvari koje baš drugi i nemaju. No, ako pitate za potražnju, ona je jako velika. Na tržištu ih se može pronaći od 250 do čak 1500 maraka."

No, velikih problema u posljednje vrijeme s njima ima i policija, budući da ih nema u zakonu.

Iz MUP-a HNŽ-a kažu kako se ovakvim romobilima po zakonu zabranjuje vožnja kolnikom i biciklističkim stazama.

"Po Zakon o osnovama sigurnosti cestovnog prometa u BiH po članku 103, električnim romobilima je zabranjeno kretanje po kolniku i biciklističkoj stazi. Ukoliko se takvi romobili kreću po istima, vozačima slijedi novčana kazna u iznosu od 30 maraka. Električni romobil spada u rang dječjih igračaka", rekao je za hercegovina.info glasnogovornik MUP-a HNŽ Ljudevit Marić.

U posljednje vrijeme sve više se na ulicama viđaju djeca kako jure ulicama na električnim romobilima te se stoga roditelje poziva na dodatni oprez.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.