ZA ČIST ZRAK Pokrenuta kampanja za gašenje termoelektrana na Balkanu

ZA ČIST ZRAK Pokrenuta kampanja za gašenje termoelektrana na Balkanu

Sudionici kampanje 'Ujedinjeni Balkan za čist zrak' zatražili su što brže gašenje termoelektrana na ugalj i da se zagađenje porijeklom iz teške industrije hitno svede u propisne okvire.

"Kompanije koje upravljaju termoelektranama i države regije ne pridržavaju se zakona i propisa o emisijama štetnih plinova, pa to dovodi do sporova kao što su prekršajni postupci u okviru Energetske zajednice", navodi se u priopćenju, a prenosi Euractiv. Države regije su, kako se navodi, 2019. isplatile 72,7 milijuna eura izravnih subvencija proizvođačima struje iz uglja i garantirale za zajmove vrijedne 2,15 milijardi eura.

"Umjesto u izgradnju i obnovu termoelektrana, novac iz proračuna može se usmjeriti u socijalne programe i prekvalifikaciju radnika te podizanje solarnih elektrana na mjestu ugljenokopa koje bi zamijenile elektroenergetske kapacitete što se gase", navodi se u priopćenju.

Ističe se da je sagorijevanje uglja najveći pojedinačni izvor zagađenja zraka na Zapadnom Balkanu, a glavnu ulogu imaju termoelektrane. "Isto važi za ostala velika ložišta – to su postrojenja koja troše najviše energije. U industrijskoj djelatnosti ona su najodgovornija za zagađivanje zraka pored proizvodnje struje", dodaje se u priopćenju.

Navodi se da sumpor-dioksid, teški metali i druge materije ugrožavaju zdravlje stanovnika Zapadnog Balkana, ali i šire. Od 3.906 preuranjenih smrtnih slučajeva iz 2016. pripisanih utjecaju termoelektrana u regiji, 2.013 je zabilježeno u Europskoj uniji, 1.239 u samoj regiji, a ostatak u drugim zemljama.

Sudionici kampanje se zalažu i da se građani uključe u donošenje odluka o ekološkim i drugim dozvolama za proizvodna postrojenja. Osim industrije, ugalj se troši i u domaćinstvima, pa čak i u toplanama.

"Prestankom upotrebe tog fosilnog goriva nestao bi glavni pojedinačni izvor zagađenja zraka na Zapadnom Balkanu", navodi se u priopćenju i podsjeća da EU napušta upotrebu uglja i potiče upotrebu čistih tehnologija u industriji da bi do 2050. dovela neto emisije ugljen-dioksida na nulu i tako doprinijela ublažavanju globalnog zagrijavanja.

U sprovođenju tog zadatka, dodaje se, 'sve je manje tolerancije prema cjelokupnoj zagađujućoj industriji i ona neće moći opstati'. Sudionici kampanje podsjećaju da su države regije prihvatile te ciljeve kada su u studenom 2020. potpisale Sofijsku deklaraciju koja otvara put ka bespovratnim sredstvima i financijskoj podršci iz Zelene agende za Zapadni Balkan.

Kampanju 'Ujedinjeni Balkan za čist zrak' inicijalno je pokrenuo Europski Fond za Balkan (EFB) u partnerstvu sa drugim organizacijama.