Vođenje eko kućanstva

ekologija, eko kućanstvo, eko zone, štediti energiju, termostat na bojleru, eko savjeti, ekosustav, komunalni otpad, gospodaranje otpadom
Naravno sve su ovo pitanja na koja se odgovor mora naći, ali ništa se neće promijeniti ako svatko od nas ne promijeni nešto u vlastitom odnosu spram okoliša.

Možemo upirati prstom do mile volje, ali znate kako kažu stari: "Prvo počisti ispred vlastitih vrata!". Upravo o tome ćemo danas govoriti. Nudimo nekoliko savjeta koje nije teško inkorporirati u životni stil a koji kumulativno imaju velik učinak na naš ekosustav.

Vaš dom je vaša oaza, mjesto na kojem se opuštate od svih izazova dana, krov ispod kojeg navečer na jastuk polažete umornu glavu i sanjate. Učinite ovo mjesto još boljim primjenom nekih eko savjeta. Ljudska vrsta je započela svoj put u potpunoj harmoniji sa prirodom no moderan način života je donio neke negativne trendove. Ali kako se navika stvorila tako se može i prekinuti.

Kako biste vaš dom učinili eko zonom dovoljno je samo malo odgovornosti. Svako kućanstvo proizvodi otpad i to se ne može izbjeći, ali možete njime racionalno raspolagati. Nabavite nekoliko kanti za smeće. Ako vam je lakše neka svaka bude druge boje ili možete pak na njih nalijepiti naljepnice koja kanta služi za što. Odvajajte svoj otpad. Većinu puta nakon što ga smetlari pokupe o njemu više ne razmišljamo, ali to što ga više ne smatrate svojm brigom ne znači da je nestao. Samo je relociran.

Gasite svijetla ako se ne nalazite trenutno u prostoriji. Svaki wat energije je bitan. Vi ćete uštedjeti novac i pomoći ćete svijetu zakopanom u energetsku krizu. Ujedno, isključite aparate koje ne koristite trenutno iz struje. Čak i kada su u stanju mirovanja i samo gori lampica, koja signalizira da je upaljen, ti aparati nepotrebno crpe energiju.

Koristite neke predmete više puta. Plastične vrećice mogu poslužiti nekoliko puta. Stare staklenke možete sterilizirati i koristiti za spremanje zimnice. Također ne koristite papirnate ubruse već one platnene koji se mogu prati i iznova koristiti.

Svi volimo vrući tuš nakon dugog dana, no je li potrebno da namjestite bojler na temperaturu koju nikada ne koristite jer je prevruća. Ljudskom tijelu je sasvim ugodna temperatura od oko 40°C za tuširanje. Stoga smanjite termostat na bojleru ako je to moguće i ujedno termostat za grijanje. Samo jedan ili dva stupnja manje pokazat će značajnu uštedu energije kada sljedeći puta stigne račun.

Naravno ima još mnogo toga što možete učiniti a neće vas inkomodirati, ali pokušajte prvo sa ovih nekoliko savjeta. Vi i vaš dom jednako ste dio ekosustava kao i riba ili ptica koja sada stoji na žici od struje. Uz rizik da zvučimo otrcano ovo se zaista mora reći.

Budite promjena koju želite vidjeti u svijetu.

Izvor: ekologija.com