VIDEO:Koalicija za zaštitu rijeka: Bh. rijeke u katastrofalnom stanju

rijeke, Koalicija za zaštitu rijeka, Viktor Bijelić, ekološke akcije

Bosanskohercegovačke rijeke su u katastrofalnom stanju - poruka je skupa koji je danas u Sarajevu organizirala Koalicija za zaštitu rijeka BiH povodom Svjetskog dana rijeka.

Koordinator ove koalicije Viktor Bijelić pojašnjava da se ispust vode koji je propisan zakonom, zove ekološki prihvatljiv protok, ali da ga ne poštuje skoro nijedna hidroelektrana, zbog čega korita rijeka na mjestima od nekoliko kilometara ostaju skoro potpuno suha, uništavajući kompletan biodiverzitet.  

Kazao je da hidroelektrane na taj način onemogućavaju pristup vodi lokalnim zajednicama.

- To je veliki problem u BiH i posebno će biti veliki problem ako se ostvare planovi za izgradnju još 300 hidroelektrana, zbog čega nijedna naša rijeke neće biti slobodna - ustvrdio je Bijelić.

Da bi se ekološki prihvatljiv protok regulirao, smatra, potrebno je usvojiti pravilnik koji je Federacija BiH usvojila, ali se još uvijek čeka na Republiku Srpsku.  

Poručio je kako je implementacija pravilnika važna, jer rijeke moraju biti pod kontrolom nadležnih organa i inspekcije.

rijeke,Koalicija za zaštitu rijeka,Viktor Bijelić,ekološke akcije

"Ukoliko inspekcija ne vrši monitoring, vlasnici hidroelektrana će koristiti maksimum vode, ne ispuštajući ni biološki minimum za preživljavanje biljnih i životinjskih vrsta" - naglasio je Bjedić.  

Koordinator Koalicije za zaštitu rijeka BiH Miloš Orlić kazao je kako su danas predstavili i pokretnu izložbu fotografija na kojima su prikazane posljedice izgradnje hidrocentrala na bh. rijekama.  

Pored hidrocentrala, Orlić je kazao kako veliku opasnost po rijeke predstavljaju i industrijska zagađenja, ali i nemar građana koja u rijeke bacaju smeće.

Partneri Koalicije za rijeke BiH - Centar za životnu sredinu, Udruženje Aarhus centar u BiH i Centar za ekologiju, organizirali su danas još jedan događaj u kojem su sudjelovali sarajevski učenici koji su kod Vječne vatre održali globalni klimatski štrajk po uzoru na mladu Gretu Thunberg.

Izvršna direktorica Aarhus centra u BiH Emina Veljović kazala je za Fenu kako je glavna poruka učenika da svi moraju uraditi svoj dio posla za očuvanje rijeka, zrak i šumu te da se svi resursi moraju racionalno koristiti.

rijeke,Koalicija za zaštitu rijeka,Viktor Bijelić,ekološke akcije

 

https://www.youtube.com/watch?v=CYEWCt6war8