FOTO  Udruženje „Korak naprijed” dobilo donaciju za obnovu zelene oaze 'Dračevice' kod Mostara

Donacija za obnovu zelene oaze 'Dračevice'
Hercegovina.info

Udruženju „Korak naprijed” iz Mostara tvrtka dm danas je uručila donaciju za realizaciju projekta „Formiranje, razvijanje i zaštita zelene infrastrukture u SRC Dračevice”.

Ovaj ekološki projekt jedan je od ukupno šest odabranih iz cijele BiH čiju realizaciju će dm podržati u okviru društveno odgovorene inicijative {ZAJEDNO} za bolje sutra, pokrenute s ciljem očuvanja, uređenja i zaštite okoliša.

Sadnjom drvoreda i uspostavljanjem sustava za navodnjavanje te postavljanjem korpi za otpatke u ovom sportsko-rekreativnom centru, udaljenom 10 kilometara od centra grada, planirano je da djeca i mladi kvalitetno provode vrijeme te da nauče živjeti s prirodom, čuvaju je i vole.

Pretvaranjem sadašnjeg betonskog kompleksa u zelenu oazu, posebno u
ljetnim mjesecima kada vladaju velike vrućine, drvored će osigurati hladovinu a tako i bolje uvjete za igru i sportske aktivnosti.

Predsjedniku Udruženja „Korak naprijed“, Amaru Džihi, ček donacije u iznosu od 4.516 KM, uručila je Dunja Medić, poslovotkinja dm prodavnice u Mostaru, koja je tom prilikom kazala:

„Podrškom lokalnim projektima u našim zajednicama širom BiH želimo pomoći unapređenje životnog standarda te utjecati na povećanje svijesti stanovništva o važnosti brige o okolišu i životnoj sredini. Vjerujemo kako će nakon implementacije projekta boravak u kompleksu SRC Dračevice svima, ne samo mladima već i starijim osobama koje često dovode djecu na igru, biti značajno ugodniji. Osim pozitivnog utjecaja na ljude, očekujemo da će se njegovim ozelenjivanjem osigurati i prostor za život pojedinih ptica koje će naći stanište u krošnjama zasađenog drveća.”

Implementacija projekta podrazumijeva prethodno čišćenje i pripremanje terena za sadnju, a u samoj realizaciji sudjelovali bi članovi udruženja, pretežno mladi, kojima će aktivnosti na uređenju biti prilika za lijepo druženje, ali i da nauče više o zaštiti okoline.

Završetak realizacije projekta očekuje se najkasnije u travnju 2020. godine.

„Naše udruženje broji 48 članova i u dosadašnjem radu na unapređenju zaštite životne sredine i prirodnih bogatstava te edukaciji građana o važnosti očuvanja prirode, aktivnosti smo realizirali vlastitim sredstvima i radom. Stoga je podrška kompanije dm na ovom projektu veliki poticaj našim članovima i bit će im dodatna motivacija za rad na terenu. Realizacija našeg projekta „Formiranje, razvijanje i zaštita zelene infrastrukture u SRC Dračevice” dodatno će doprinijeti urbanizaciji ove prigradske lokacije, koja svakim danom broji sve više stanovnika“, kazao je Amar Džiho, predsjednik Udruženja „Korak naprijed“.

Nakon Trebinja i Mostara, dm će u narednom periodu uručiti donacije za podršku u realizaciji preostala četiri ekološka projekta: „Banjalučka gradska bašta kao inspiracija za nov način života“ Udruženja građana “Gradske bašte” iz Banje Luke, projekt Općine Neum „Čišćenje neumskog podmorja”, “ Tu živim – to cijenim” od PD “Koprivnica Bugojno” te projekta Općine Lukavac „Uređenje školskog parka u Lukavcu”, navodi se u priopćenju.