SVJETSKI JE DAN ŠUMA Velikom brzinom uništavamo ono što nam pruža egzistenciju

SVJETSKI JE DAN ŠUMA Velikom brzinom uništavamo ono što nam pruža egzistenciju
Hercegovina.info

Svjetski dan šuma obilježava se pod sloganom 'Obnova šuma – put ka oporavku i blagostanju', ističući važnost ovih ekosistema čije uništavanje dovodi u opasnost ljudsko zdravlje i zdravlje naše planete. Od zraka koji udišemo do drveća koje koristimo, šume su ključne za naš život. Predstavljaju stanište za više od polovine svjetskih kopnenih vrsta, a globalno više od milijardu ljudi živi u šumama i njihovoj okolini. 

Poslije oceana, šume su najveće skladište ugljika. Uprkos svim uslugama koje nam pružaju, šume uništavamo alarmantnom brzinom. Ljudski utjecaji već su doveli do gubitka oko 40% svjetskih šuma, a očekuje se da će se globalna potražnja za drvnim proizvodima utrostručiti tijekom sljedeća tri desetljeća.

"Nema nikakve sumnje da kvalitet našeg života u velikoj mjeri zavisi od očuvanih šuma. Reguliraju klimu u kojoj živimo, ublažavaju poplave, čuvaju zemljište, osiguravaju pitku vodu, pružaju utočište različitim divljim vrstama i još mnogo toga. Krajnje je vrijeme da ozbiljno promijenimo naš odnos prema šumama kako bi nam i dalje mogle pružati ove egzistencijalne usluge. 

U narednom periodu, naše javne politike morale bi postaviti konkretne i ambiciozne ciljeve u pogledu obnavljanja šumskih staništa, u smislu poboljšanja njihovog ekološkog statusa, a ne jedino povećanja površine ili procenta pošumljenosti", ističe Goran Sekulić iz WWF Adria.

WWF se u okviru svog programa 'Zaštićena područja za prirodu i ljude' zalaže za transparentnije i otvorenije procese odlučivanja i planiranja u korištenju prirodnih resursa. U šumarstvu su ovi procesi i dalje zatvoreni i ograničeni uglavnom na uži krug institucija i javnih poduzeća. Učešće drugih sektora i šire javnosti na veoma je niskom nivou. 

"Danas se već nalazimo u situaciji da svaki gubitak šumske površine, odnosno njena prenamjena i izgradnja, predstavlja neprihvatljiv luksuz koji nanosi štetu cijelom društvu i to treba spriječiti po svaku cijenu", dodaje Sekulić.

Prekomjerna i bespravna sječa šuma, nedostatak podataka o šumama u privatnom vlasništvu i slaba kontrola njihovog korištenja, kao i negativni efekti klimatskih promjena i zagađenja, samo su neki od problema u upravljanju šumama u ovoj regiji. Potrebno je u strateškim dokumentima za njihovo upravljanje promovirati i vrjednovati njihove vitalne usluge koje nam pružaju – osiguranje hrane, čiste vode i zraka, lijekova, rekreacije, građevinskog materijala - jednom riječju, egzistencije.