REGIONALNI PROJEKT Sadnja stabala doprinosi čišćem zraku, ali i boljoj plodnosti

Sadnica
Hercegovina.info

Akcija sadnje drveća 'Drvo prijateljstva', u organizaciji Europskog fonda za Balkan (EFB), počela je 19. studenog u više gradova regije. Tom regionalnom akcijom, tijekom koje će biti posađeno 400 stabala, EFB najavljuje nastavak ekološke kampanje 'Ujedinjeni Balkan za čist zrak'.

Izvršna direktorica EFB Aleksandra Tomanić izjavila je agenciji Beta prilikom sadnje jelki da se akcija ove godine sprovodi u glavnim gradovima u regiji, te i u Zenici i Smederevu.

"Regionalna suradnja, ili kako bih je ja prije nazvala solidarnost, izuzetno je bitna u svim pitanjima. Najbolji indikator za to je zagađen zrak koji dijelimo jedni sa drugima u zavisnosti kako puhne vetar, a zapravo je cijela regija najzagađeniji dio našeg kontinenta", rekla je Tomanić.

Ona je kazala da su gradovi regije često na listama deset najzagađenijih na svijetu i dodala da se sadnjom novih sadnica šalje simbolična poruka da građani žele disati čist zrak, prenosi Euractiv.

"Ova ekološka akcija značajna je na više nivoa iz razloga što ovdje jedno stablo nema nikakvu vrijednost. Kada zasmeta nekom gradilištu, ono se siječe bez obzira što je drvo staro nekoliko desetljeća, a postoji mehanizacija da to stablo bude sačuvano", rekla je Tomanić.

Tomanić je navela da će u fokusu ekološke kampanje 'Ujedinjeni Balkan za čist zrak' biti zdravstvene posljedice izloženosti zagađenom zraku, povećanje odgovornosti institucija u oblasti monitoringa i informiranja, kao i tema neplodnosti kao jedna od posljedica dugotrajnog izlaganja zagađenosti.

Kampanju 'Ujedinjeni Balkan za čist zrak' EFB realizira uz podršku brojnih organizacija, među kojima su 'Za čisto Sarajevo' iz Sarajeva, 'Eko forum' iz Zenice, 'Environmental Territorial Management Institute' iz Tirane, 'Sbunker' iz Prištine, 'Air Care' iz Skoplja, 'OZON' iz Podgorice, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu i Beogradska otvorena škola iz Beograda i 'Pro.Tok21' iz Smedereva.