FOTO   Komšić i Silajdžic će učiniti sve da ne dođe do "Trećeg"

BIH, Željko Komšić
Moguća prekretnica u našoj povijesti se razmatra u New York-u u utorak. Naša, osim u stvarnosti, država će ironično biti predvođena "našim" osim u stvarnosti predstavnikom Željkom Komšićem i H.Silajdžićem
 
Svijet je već prihvato "Dva". Ta "Dva" su već ublažena sa Europskog na Američki sustav i prihvćcena kao  "Fait a compli", a sada je na pomolu neizbježni "Treći" koji će biti centralna točka rasprave. Komšić i Silajdžić imaju priliku da zablistaju, ovo je njima "domaći teren", malo tko zna da se bori protiv trećeg kao oni !
 
Ne, ne, ne. Nismo MI te sreće, naši su političari previše nesposobni da bi se predmet našeg "Trećeg" donosio na raspravu pred Ujedinjene Narode. Riječ je o najvećoj do sada konvenciji svjetskih "poglavica" sa temom globalnog zatopljenja. Procjene stručnjaka kazuju da bi povišenje temperature naše planete za dva stupnja vrlo moguće mogla biti granica iza koje niko ne može da nam jamči sigurnost. Dva su prihvaćena ranije i to Celzijusa za što su Europljani jednoglasno odlučili, pa se to sve ublazilo na dva stupnja Farenheita da bi se za stol dovukli Američki "buntovnici" koji su tada bili pod vladom koja je davala premalo značaja ekologiji. Sada se javlja strah od "nedovoljno jakih kočnica" i taj "treći" stupanj izgleda sve realniji.
 
Ova sjednica je samo predigra sjednici koja ce se za nešto manje od stotinu dana održati u Copenhagen-u. Potonja bi trebala biti zadnja stanka pred ofanzivu koja nam slijedi ako želimo da nam djeca i unuci uživaju u blagodetima Majke Prirode kakvu smo je zatekli, kakvu nam je Bog dao.
 
Najviše se iščekuju konkretni potezi Kine i Indije koji prednjače u zagađivanju i po broju ljudi za koje se brinu. Njihove su skore inicijative za solarnom energijom popraćene potporom, ali sve je to ostalo na ideji. Ovo im je dan odluke. Uz njih, naslove je poplavila vijest o "ucjeni" Afričkih izaslanika koji prijete izlaskom sa sjednice ukoliko im se ne usliši zahtjev od 300 milijardi dolara!
 
Na koncu pitanje za zdrav um: "Jel' se svijet sprda kad poziva našu garnituru na sastanak na kojem se spašava čovjecanstvo ???"