FOTO/VIDEO  Klimatske promjene i efekt staklenika

Problem klimatskih promjena vezan je uz učinak staklenika, odnosno povećanu koncentraciju stakleničkih plinova u atmosferi.

Najpoznatijim stakleničkim plinom smatra se ugljični dioksid (CO2), a koji nastaje kao posljedica izgaranja fosilnih goriva. Prema mišljenju znanstvenika stoji kako povećana koncentracija tih plinova uzrokuje povećanu apsorpciju topline u atmosferi, što rezultira promjenama temperature zraka, količine oborina i ostalih klimatoloških elemenata.

Staklenički plinovi poznati su još po tome da upijaju velik dio zračenja zbog čega dolazi do zagrijavanja u atmosferi, a kao rezultat nastaje učinak staklenika.

Što se tiče sječe šuma pokazalo se da upravo te radnje uzrokuju povećanje količine ugljičnog dioksida (CO2) u atmosferi. Ljudi svojim aktivnostima ispuštaju i druge stakleničke plinove, kao što su metan (CH4) i didušik oksid (N2O).

Staklenički plinovi nastali ljudskim aktivnostima utječu na cijeli sustav dovodeći do dodatnog globalnog zagrijavanja. U proteklih 100 godina globalna temperatura je porasla u prosjeku 0.4 - 0.8 °C.

Koncentracija stakleničkih plinova u neprekidnom je porastu i to pomalo zabrinjava. Cijeli trend započeo je nakon industrijske revolucije, kada je došlo do veće uporabe fosilnih goriva, koncentracija stakleničkih plinova u atmosferi stalno raste.

Glavni izvori stakleničkih plinova su:

izgaranje fosilnih goriva,
industrijski procesi,
odlaganje otpada,
sječa šuma,
poljoprivredna proizvodnja i
stočarstvo

Mjere za smanjenje emisija stakleničkih plinova su:

korištenje obnovljivih izvora energije
povećanje energetske učinkovitosti
energetsko korištenje otpada
promjena tehnologija u industriji
razvrstavanje otpada
izolacija zgrada
korištenje javnog prijevoza
korištenje automobila koji troše manje goriva
pošumljavanje

ekologija.com

Posljedice  i ozbiljnost  globalnog zatopljenja  izravno  možete pogledati na ovom video zapisu  svijetskih znanstvenika koji rade na problemu nestajanja leda sa Sjevernog pola kao i " glečera"  u visokim alpama.