Danas Svjetski dan zaštite okoliša

...  i preduzimanje konkretnih mjera.

Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša je „Zelena ekonomija: Jesi li uključen?".

Klimatske promjene, ekonomska i energetska kriza nameću potrebu za korjenitim društveno-ekonomskim promjenama i to u pravcu tzv. „zelene ekonomije".

Zelena ekonomija se definira kao ona koja emitira malo ugljenika i efikasno koristi prirodne resurse.

Ona stvara velike šanse za održivi razvoj, što podrazumijeva povećanje dohotka, unapređenje kvaliteta života i smanjenje siromaštva, što je posebno značajan problem u zemljama u razvoju.

Obnovljivi izvori energije dijele se na tradicionalne obnovljive izvore energije, poput biomase i velikih hidroelektrana, i „nove obnovljive izvore energije", poput energije Sunca, vjetra, vode i geotermalne energije.

Očekuje se da će u budućnosti obnovljivi izvori energije postati ekonomski konkurentni konvencionalnim izvorima energije.

Dva osnovna obnovljiva izvora energije u Bosni i Hercegovini su energija vode za proizvodnju električne energije i biomasa za proizvodnju toplotne energije.

Naša zemlja ima zavidne potencijale biomase, čemu ide u prilog i činjenica da je oko 50 posto njene teritorije pokriveno šumama.

Osim toga, BiH predstavlja jednu od povoljnijih lokacija u Europi kada je u pitanju radijacija sunčeve energije.

Hidropotencijal se iskorištava, uglavnom, u velikim hidroelektranama, dok korištenje biomase podrazumijeva tradicionalno korištenje drveta kao čvrstog goriva u domaćinstvima i lokalnim kotlovnicama.

Energetski potencijal malih hidroelektrana predstavlja 12,64 posto ukupnog hidropotencijala u BiH, od čega je iskorišteno svega 1,59 posto snage, odnosno 2,44 posto električne energije.

Politika usmjerena prema zelenoj ekonomiji, u kontekstu smanjenja siromaštva i održivog razvoja, donijela bi više koristi nerazvijenim i zemljama u razvoju, nego razvijenim zemljama.

Zelena ekonomija nije zamjena za održivi razvoj, već njegov sastavni dio, navedeno je u priopćanju Službe za promociju zdravlja Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

FENA