Potpisana tri ugovora između Fonda za zaštitu okoliša i Grada Mostara

zaštita okoliša, Svjetski dan zaštite okoliša, Ljubo Bešlić, Nermin Nikšić

Svečanosti su prisustvovali premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić te Safet Harbinja, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH. Gradonačelnik Bešlić i direktor Harabinja su tom prigodom potpisali tri ugovora o dodjeli financijskih sredstava kojima će se realizirati projekti zaštiti okoliša u Mostaru, među kojima i izgradnja pročistača na rijeci Neretvi.

Prvi ugovor se odnosni na projektiranje i izgradnju vodovoda na području Podveležja i Goranaca u interesu održivog povratka. Iznos odobrenih sredstava od strane fonda je 50 000 KM sa svim priključnim pristojbama i ostalim dadžbinama što uključuje i PDV i sve druge vrste javnih prihoda. Grad Mostar sudjeluje u projektu sa sredstvima u iznosu od 20 000 KM.

Drugi ugovor se odnosi na realizaciju projekta sadnje nove dendrofolore u okviru mostarsko parka Sjeverni logor. Iznos odobrenih sredstava od strane fonda je 150 00 KM sa svim priključnim pristojbama i ostalim dadžbinama što uključuje i PDV i sve druge vrste javnih prihoda, dok Grad Mostar sudjeluje u projektu sa 95 000 KM.

Treće ugovor odnosi se na izvođenje radova u okviru projekta „Zaštita rijeke Neretve - Izgradnja glavnog kanalizacijskog projektora u gradu Mostaru. Iznos odobrenih sredstava je 2 000 000 KM sa svim priključnim pristojbama i ostalim dadžbinama što uključuje i PDV i sve druge vrste javnih prihoda. Grad Mostar sudjeluje u ovom iznimno značajnom projektu sa 400 000 KM

Odobrenim sredstvima započet će radovi na izgradnji kolektora, a izdvojena sredstva u vrijednosti od dva milijuna maraka samo su početni dio onoga što će biti uloženo u zaštitu rijeke Neretve kako bi se smanjilo njezino onečišćenje.

''Rok završetka radova na samom projektu je tri godine i za prvu fazu radova potrebno je 18.000.000 maraka s tim da Grad Mostar ima odobrena sredstva, ali i pomoć u fondovima kako bi projekt uspješno bio realiziran, kazao je gradonačelnik Bešlić.

Sam pročistač na rijeci Neretvi trebao bi tako biti završen u roku od tri godine.

''Do sada je na projektu urađena sva potrebna dokumentacija i dobivena je građevinska dozvola, a u idućem razdoblju nastavit ćemo sa samim projektom te izgradnjom onoga što je Neretvi uistinu potrebno, kako bi iz Mostara slali čistu vodu'', kazao je gradonačelnik Bešlić.