FOTO  Bosanci žele živjeti zdravije: Potpisani ugovori o sufinanciranju smanjenja aerozagađenja i utopljavanja objekata

Potpisi ugovora
Grad Tuzla

U četvrtak (13.8.), u gradskoj upravi Tuzle, građani Tuzle koji su se prijavili za sufinanciranje nabavke kompaktnih toplinskih podstanica, u okviru Javnog poziva za sufinanciranje mjera smanjenja aerozagađenja i čije prijave su bile potpune i blagovremene, pristupili su potpisivanju ugovora o sufinanciranju. Tijekom narednog tjedna ugovore će potpisati građani čije prijave su bile blagovremene i potpune za sufinanciranje nabavke peći na pelet, a u narednom periodu će biti potpisani i ugovori za sufinanciranje utopljavanja individualnih stambenih objekata i ugradnju toplinskih pumpi.

"Jedan od naših strateških ciljeva je smanjenje aerozagađenja. Najvažniji korak u postizanju tog cilja je ugradnja uređaja za odsumporavanje u Termoelektrani Tuzla, a obavješten sam da je u tijeku procedura nabavke ovog uređaja. Slijedeći korak je da imamo što manje peći na ugalj i zato smo se odlučili da dajemo poticaje građanima, da sufinanciramo zamjenu peći na ugalj, odnosno nabavku peći na pelet, toplinskih podstanica i toplinskih pumpi, kao i utopljavanje individualnih stambenih objekata. Nitko u Bosni i Hercegovini ne daje ovakvu vrstu i ovoliku količinu poticaja građanima za mjere smanjenja aerozagađenja.

Danas potpisujemo ugovore za toplinske podstanice, a za narednih nekoliko dana potpisat ćemo i ugovore za peći na pelet. Ranije je potpisan značajan broj ugovora za toplinske pumpe i za utopljavanje objekata. Do sada smo imali šest javnih poziva i u planu je, do kraja ove godine, objavljivanje još jednog javnog poziva. Naš cilj je da bude što manje peći na ugalj i da realiziramo što više projekata energetske efikasnosti", izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Iz Grada Tuzla podsjećaju, na šesti po redu Javni poziv Grada Tuzle za dodjelu sredstava za sufinanciranje mjera smanjenja aerozagađenja na području grada Tuzle, objavljen 4.6.2020. godine pristiglo je 150 prijava, od kojih je 98 prijava bilo potpuno i blagovremeno. Radi se o 60 prijava za nabavku peći na pelet, 19 prijava za nabavku kompaktne toplinske podstanice i 19 prijava za utopljavanje individualnih stambenih objekata i ugradnju toplinski pumpi, navedeno je u informaciji iz Ureda za informiranje Grada Tuzla.