DVOSTRUKI POKUŠAJ NIJE USPIO 30-godišnji Ljubušak prevozio 580 kilograma duhana, a zaradio samo optužnicu

Zapljena duhana
Ilustracija/UNO BiH

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Marić Dominika zvanog ''Domo'', rođenog 1993. godine u Ljubuškom zbog krijumčarenja duhana.

Optuženi se tereti da je tijekom 2021. godine, u dva navrata, prevozio duhan u ukupnoj količini od 580 kilograma, koji nije bio obilježen trošarinskim markicama u skladu sa zakonom, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U prijevozu duhana, prvi put u količini od 260 kg, a drugi put u količini od 320 kg, optuženi je otkriven i spriječen od strane službenika Uprave za neizravno oporezivanje (UNO BiH), RC Sarajevo, Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja.

Zaplijenjeni duhan bez trošarinskih markica i dokaza o porijeklu, optuženi je prevozio s ciljem da ga stavi u prodaju, a navedeni duhan se u smislu Zakona o trošarinama u BiH smatra duhanskom prerađevinom i prije stavljanja u promet mora biti obilježen trošarinskim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom BiH.

Trošarinska davanja za jedan kilogram rezanog duhana iznose oko 100 KM, te je zaplijenom količine od 580 kilograma duhana, spriječena utaja trošarinskih davanja od oko 58 000 KM.

Optuženi se tereti da je, proizvode koji nisu bili obilježeni kontrolnim i poreznim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom BiH, u dva navrata pokušao staviti u promet, odnosno prodaju, čime je počinio, kazneno djelo ''Nedozvoljen promet trošarinskih proizvoda'' iz članka 210a. stavak 1. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.