DUŽNI SU IM TRI PLAĆE Turska tvornica nestala preko noći, radnicima ponudili strojeve

tekstilna industrija šivanje
Ilustracija/Pexels

Turska tvornica tekstila 'Kayra textile d.o.o.' koja je u Malom Zvorniku u Srbiji poslovala četiri godine, ispraznila je 'preko noći' svoje prostorije.

Radnici tvrde da su oštećeni jer nisu primili posljednje tri plaće. Nekima od njih su kao kompenzacija ponuđene roba i šivaći strojevi, a navode i da je tvrtka ostavila ogroman dug za struju i vodu, piše Nova.rs.

Navodno, postoje neplaćena dugovanja i prema lokalnoj samoupravi koja je tvornici ustupila poslovni prostor.

N. R. iz Malog Zvornika koja je radila oko dvije godine u ovoj tvornici, ističe za Nova.rs da je poslodavac ostao dužan radnicima tri plaće, a javnim tvrtkama nekoliko milijuna dinara za struju i vodu.

“Redovno smo primali plaće, ali šuškalo se među zaposlenima da poslodavcu ne ide najbolje i da duguje veliki novac općini koja je i dala prostor u kojem smo radili. Primala sam oko 50.000 dinara mjesečno (420 eura), jedva sam sastavljala kraj s krajem. Kad god bismo pitali za povećanje, oni su govorili: Bit će, bit će. I to “bit će” se nikada nije dogodilo“, objašnjava radnica.

'Došli smo na posao, nadređenih nije bilo'

Kako dalje navodi, radnici su se pobunili kada je počela kasniti prva plaća. “Rekla sam da mi plate ono što mi duguju inače ću dati otkaz. Oni su me pokušali zadržati. Poslije nekoliko dana, došli smo na posao, a nikog od nadređenih nije bilo. Iz ljudskih resursa su nam rekli da možemo ići kući jer tvrtka više ne radi“, navodi.

Budući da se tvrtka odjednom zatvorila, više od stotinu radnika ostalo je bez plaća. Neki su se, međutim, uspjeli izboriti „barem za nešto“.

“Rekla sam im da ću ih tužiti ako mi ne budu dali novac koji sam zaradila i iz ljudskih resursa su rekli da mi mogu ponuditi da uzmem robu u toj vrijednosti ili šivaći stroj. Uzela sam stroj za šivanje pošto je bio u dobrom stanju, pa ću ga prodati. Kolege su mi rekle da su svi išli na razgovor i da im je nuđeno kao kompenzacija roba i strojevi, pa je uzimao tko je što htio“, ističe ova radnica.

Odustali od poslovanja

Kao vlasnik tvornice tekstila 'Kayra textile d.o.o.', u kojoj radi 136 ljudi, navodi se Berat Išašir. Vlada Republike Srbije je 2018. osigurala lokalnoj samoupravi 75 milijuna dinara za rekonstrukciju poslovnog prostora, a dogovor je bio da tvrtka zaposli 500 radnika. To se navodno nije dogodilo, odnosno tvrtka je odustala od poslovanja.

Iz tvornice 'Ygstextile.rs' koja se povezuje s tvrtkom koja je zatvorila svoje prostorije, za Nova.rs kažu da tvornica u Malom Zvorniku nije zatvorena već je privremeno u obustavi rada.

“Zbog rata Rusija-Ukrajini i krize u Turskoj, tvornica je upala u problem, jer su partneri za to tržište počeli naglo odustajati. Zbog odustajanja partnera, Zara Bershka… i zbog izvanrednih okolnosti na koje nitko od nas nije mogao utjecati“, naveli su oni.