VIDEO  Dramatične snimke s Kosova, oglasio se NATO

Kosovo sukob Srba i policije
EPA

Najmanje 53 osobe ozlijeđene su u ponedjeljak popodne u općini Zvečan na sjeveru Kosova u sukobu snaga KFOR-a i prosvjednika koji se protive dolasku albanskih gradonačelnika izabranih na izborima koje su Srbi bojkotirali.

Troje ih je zadržano u bolnici, a jedan muškarac je podvrgnut operaciji i u teškom je stanju jer ima prostrjelnu ranu, dok je druga osoba s teškim ozljedama ‘u fazi dijagnostike‘, rekao je za N1 šef Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek.

N1 saznaje da je među ozlijeđenima i jedan od srpskih političara, dok je agencija Tanjug izvijestila da je njezin novinar ozlijeđen kada mu je šok bomba pala pod noge.

Prema izvješću Radija Slobodna Europa (RSE) ozlijeđeni su i vojnici KFOR-a, što je u obraćanju uživo potvrdio i srpski predsjednik Aleksandar Vučić, prenosi Jutarnji list.

"Ukupno je ozlijeđen 41 pripadnik KFOR, trojica su teže ranjeni. Nadamo se da nijedan nije životno ugrožen", kazao je Vučić.

KFOR, mirovna misija na Kosovu pod vodstvom NATO-a, osudila je nasilje.

"Suprotstavljajući se najaktivnijim prosvjednicima, više vojnika talijanskog i mađarskog kontingenta KFOR-a bilo je predmetom ničim izazvanih napada i zadobilo je traumatske rane s prijelomima i opeklinama uslijed eksplozije zapaljivih naprava", stoji u priopćenju KFOR-a, prenosi agencija Reuters.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani optužila je srbijanskog kolegu Vučića za destabilizaciju Kosova. "Srpske ilegalne strukture pretvorene u kriminalne bande napale su kosovsku policiju, časnike KFOR-a i novinare. Oni koji izvršavaju Vučićeve naredbe da destabiliziraju sjever Kosova, moraju se suočiti s pravdom", tvitala je Osmani.

Na društvenim mrežama pak kruže uznemirujuće snimke koje prikazuju današnji sukob na Kosovu, kao i ranjene vojnike.

Kosovska policija je ranije danas suzavcem pokušala rastjerati Srbe koji su prosvjedovali ne bi li spriječili albanske gradonačelnike, izabrane na nedavni spornim lokalnim izborima, da preuzmu dužnost u mjestima s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru.

Radio-televizija Srbije javila je da su jake snage KFOR-a krenule u razbijanje prosvjeda ispred općine Zvečan koristeći suzavac i šok-bombe, na što su prosvjednici uzvratili kamenjem, bocama i drugim predmetima. Puno je ozlijeđenih osoba. Vojnici KFOR-a, naoružani dugim cijevima i opremom za razbijanje demonstracija, raspoređeni su od jutra ispred zgrada općina u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je kako će se uputiti "na administrativnu liniju" s Kosovom gdje će "provesti noć s vojskom i odatle pratiti situaciju".

Kako javlja reporter Kosovo online s lica mjesta, "situacija je iznimno napeta".


Podsjetimo, gradonačelnici su izabrani na lokalnim izborima koje su kosovske vlasti provele 23. travnja u četirima općinama s većinskim srpskim stanovništvom, a na kojima je od oko 45.000 upisanih birača glasalo tek nešto više od tri posto.

Srbi, koji su koncem prošle godine napustili institucije Kosova inzistirajući na primjeni sporazuma koje je Priština preuzela, bojkotirali su travanjske lokalne izbore uz potporu službenog Beograda.

Predstavnici zemalja Kvinte u Prištini - SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Njemačke i Francuske - zatražili su od premijera Kosova Albina Kurtija da poduzme korake koji bi doveli do deeskalacije nasilja.

Američki veleposlanik u Prištini Jeffrey Hovenier rekao je kako "postoji dogovor o deeskaliranju situacije", ali da ne zna kako se to može ostvariti.

"Smatramo da nije neophodno da izabrani gradonačelnici (općina na sjeveru) svakodnevno rade u općinskim zgradama. Kratkoročno, preporučujemo da se to ne radi", poručio je veleposlanik SAD-a, ali nije rekao da li je Kurti prihvatio tu preporuku ili ne.