DRAMA IZNAD BEOGRADA Avion udario u antenu, a onda je počelo curiti gorivo

avion Beograd
Twitter

Avion kompanije Marathon Airlines, koja obavlja promet za 'Air Srbiju', prilikom polijetanja s Aerodroma Nikola Tesla udario je u infrastrukturu, najvjerojatnije instrumentalizaciju koja služi za slijetanje aviona u suprotnom pravcu piste, objasnio je za N1 Petar Vojinović s portala Tango Six. Avion je potom sat vremena letio iznad Beograda, da bi na kraju prinudno sletio na beogradski aerodrom.

'Sigurno znamo da je letio iznad predgrađa Beograda prema Avali 60 minuta. To je procedura kako bi potrošio što više goriva', objasnio je Vojinović za N1.

On kaže kako se dio antene u koju su udarili zabila u lijevi korijen krila, ali da je letjelica bila potpuno upravljiva osim jednog manjeg detalja – a to je da su zakrilca na avionu otkazala.

'Avion je samo malo brže sletio', naglašava Vojinović

Prilikom slijetanja avion je na niskoj visini od oko 120 metara preletio pored kontrolnog tornja, kako bi kontrola vizualno potvrdila da su točkovi izvučeni. Urednik portala Tango Six objašnjava kako je i to dio uobičajene procedure jer je došlo do udara.

Sadržaj se učitava...

''Odmah su osjetili da su nešto udarili. Imali su indikaciju da su točkovi izvučeni, ali je to toranj morao potvrditi', dodaje Vojinović.

Nisu znali da im curi gorivo

Posada je znala kako je u nešto udarila, ali ne i kakva su sve oštećenja nastala, pa je avion po prinudnom slijetanju 'taksirao' sve do gejta, ne znajući da im curi gorivo, priča sugovornik. Međutim, tu ih je već čekala vatrogasno-spasilačka jedinica koja je, čim je vidjela curenje goriva, počela polijevati avion pjenom kako bi se spriječilo izbijanje požara.

Prema neslužbenim informacijama, do incidenta je došlo jer je letjelica poletjela s pogrešnog dijela piste, iako je kontrola letenja odredila drugu poziciju.

„Ono što se dogodilo je da je trebalo doći do regularnog polijetanja, meteo uvjeti bili su više nego dobri. Prilikom polijetanja avion je izletio s piste i to nekoliko stotina metara i tek poslije odvajanja od zemlje udario u neku konstrukciju, koja je najvjerojatnije instrumentacija koja služi za slijetanje aviona u suprotnom pravcu piste“, podsjeća Vojinović.

Promijenili poziciju

Prema njegovim informacijama, kontrola letenja je posadi dala odobrenje da poleti s adekvatne pozicije, ali se iz neobjašnjivih razloga avion našao na kraćoj poziciji nego što je trebalo biti.

Sadržaj se učitava...

Kontrola letenja je to primijetila, i pitala posadu jesu li sigurni da odatle mogu poletjeti ili se vratiti na ranije određeni dio.

„Kontrolor letenja je primijetio da je avion došao na intersekciju D5 umjesto D6, koja ima puno manje metara za polijetanje. Pozvao je posadu i pitao ‚jeste li svjesni da ste ušli na D5‘ i rekao joj da preračuna performanse ili da se vrate. Posada je rekla da može poletjeti ipak s D5, iako su sve vrijeme od paljenja aviona odobreni za D6. Nije jasno zašto su promijenili svoju poziciju. Njima je za ovaj avion potrebno oko 1.430 metara za polijetanje pod raznim uvjetima, a oni su najvjerojatnije imali oko 1.200 metara“, navodi Vojinović.

On ističe kako je u cijelom incidentu „bar jedan dio lanca u sigurnosti radio pravilno“, a to je prema njegovim riječima kontrola letenja.

Napominje kako je na kraju uvijek odgovornost na posadi aviona, jer ona zna performanse u odnosu na broj putnika, težinu letjelice i dužinu piste.

'Ne možemo znati što se dogodilo u njihovom procesu razmišljanja. Tu je ipak odgovornost samo i isključivo na pilotu', zaključio je sugovornik N1.