DRAGAN JURKOVIĆ Na Klepovici nema medicinskog otpada, sve ostalo je na policiji

Dragan Jurković
Ilustracija/ Hercegovina.info

Nakon nemale frke koja se digla oko odlaganja otpada na Klepovici, gdje je nekolicina mještana optužila lokalne poduzetnike da po noći dovoze medicinski otpad načelnik Neuma Dragan Jurković tvrdi da to nije točno, te da je općinska inspekcija na terenu utvrdila kako se ne radi o odlaganju medicinskog otpada. Jurković je na čelo Neuma došao je u listopadu prošle godine, pa smo ga pitali koji su mu planovi za Neum, te ciljevi u mandatu koji je osvojio. Kaže da su to mladi i turizam, a najavljuje transparentnu politiku, što, usputno rečeno i nije bila baš odlika njegova prethodnika. No to je perfekt, a što je o sadašnjosti i budućnosti u Neumu govorio načelnik pročitajte u nastavku razgovora. 

Razgovarala: Kristina Perić/Hercegovina.info

Je li općinska inspekcija izlazila na teren kada je u pitanju odlagalište Klepovica i što je utvrđeno. Odlaže li se tu medicinski otpad?

-Općinska inspekcija je 9.3.2021. izašla na teren i obavila inspekcijski pregled na odlagalištu otpada Klepovica i istim je utvrđeno kako se ne radi o odlaganju medicinskog otpada. Sva ostala postupanja prepustili smo nadležnim policijskim strukturama. Nadamo se da će se u daljnju istragu uključiti i nadležne županijske i federalne institucije kako bi se otklonile bilo kakve sumnje o nedopušenim radnjama.

U kontekstu tog odlagališta spominjan je i dovoz smeća iz RH. Je li to i dalje slučaj?

- Odlagalište otpada Klepovica datira iz razdoblja dužega od 30 godina i nastalo je zajedničkim dogovorom tadašnjih Republika, gdje se djelomični otpad s područja Pelješkog poluotoka odvozio baš na Klepovicu. S obzirom da ugovori i prakse iz toga vremena uglavnom nisu mijenjani, djelomična suradnja Neum – Ston (RH) nastavila se i dalje.

Koliko je pandemija utjecala na neumsko gospodarstvo. Kakva je bila prošla turistička sezona, a što se očekuje od nadolazeće?

-Kriza uzrokovana koronavirusom snažan je udar kako na svjetska, tako i na lokalna gospodarstva. Nadamo se da smo svi najgore razdoblje ostavili iza nas i da se možemo okrenuti oporavku. Smanjenje društvenih kontakata, stvorilo je pritisak i na smanjenje osobne potrošnje, što se odrazilo i na turizam kao temeljnu granu neumskog gospodarstva. Unatoč gubicima, posebice u predsezoni i postsezoni, periodima u kojima Neum bilježi većinu stranih turista, zahvaljujući domaćim gostima i turistima iz susjednih zemalja uspjeli smo stabilizirati situaciju u sezoni. Plan nam je nastaviti upravo tim putem suradnje kako ove tako i sljedećih godina. Nedavno sam posjetio Novi Sad, upravo u cilju jačanja turističke suradnje. Nadamo se da će ova sezona biti i bolja od prethodne, ukoliko to epidemiološka situacija dozvoli.

Vaš prethodnik je pokušavao skriti prvooboljelu od koronavirusa, navevši da se radi o gospođi sa sela, a ne djelatnici hotela. Kako se Neum borio i bori s pandemijom?

-Mi se zaista trudimo ne gledati u prošlost i ne trošiti energiju na nešto što ne možemo mijenjati, nego se okrenuti  budućnosti, gledati naprijed i posvetiti se onome na što možemo utjecati i što možemo mijenjati na bolje.

Kakvo stanje ste zatekli u općini i na čemu će biti fokus vašeg budućeg rada?

- Plan našega rada predstavili smo još u našem predizbornom programu kroz deset ključnih točaka. Ne možemo reći da je bilo koja od njih manje bitna, ali evo navest ću tri prve, kao glavni fokus našega rada a to su; MLADI I OBRAZOVANJE, ZDRAVSTVO i TURIZAM kao temeljna gospodarska grana u Neumu. Moj cilj je jedna transparentna politika te otvaranje Neuma u gospodarskom, turističkom, kulturnom, ali i svakom drugom smislu.

Ima li Neum problem s bespravnom gradnjom, i kako ćete riješiti one koji grade na mjestima gdje to nije dozvoljeno?

-Neum je jedini BiH grad na moru i samim tim je njegovo širenje sasvim razumljivo. Kao i svako drugo turistički atraktivno mjesto, Neum nailazi na pojačan pritisak u pogledu apartmanizacije i širenja turističkog smještaja. Krenuli smo s izmjenom regulacijskih planova (u ovoj godini u planu su Jazine i Centar I) koji su zastarjeli i zahtijevaju ažuriranje. Naš je cilj organizacija i red u građevinskom sektoru, a to nipošto ne podrazumijeva bespravnu gradnju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.