DOK STANU NA NOGE 17 zastupnika koji više nisu u Parlamentu FBiH, primat će plaću još godinu dana

Parlament BiH
N1

Zahtjev za zasnivanje radnog odnosa u Parlamentu Federacije BiH podnijela su 73 od ukupno 98 zastupnika novog saziva Zastupničkog doma. Ovo su podaci iz evidencije Stručne službe zaključno s današnjim danom, tako da ovaj spisak ne mora biti nužno i konačan, piše Fokus.

Oni će u naredne četiri godine, točnije u mandatnom razdoblju 2022. – 2026. godina, imati pravo na plaću i ostala primanja čije iznose navodimo u nastavku.

PAUŠAL, KIRIJA, ODVOJENI ŽIVOT…

Prema podacima koje je Fokus dobio u Administrativnoj komisiji Zastupničkog doma, osnovna plaća zastupnika utvrđuje se množenjem osnovice od 330 KM i boda za obračun plaće od 0,05 posto s koeficijentom platnog razreda koji iznosi 7,8. U prijevodu, oko 2.600 KM. Tako utvrđeni iznos uvećava se za 0,5 posto za svaku započetu godinumirovinskog staža, a najviše do 20 posto.

Osim osnovne plaće svi zastupnici ostvaruju pravo na paušal u iznosu od dvije osnovice za plaću, odnosno 660 KM, zatim 400 KM za najam stana, 300 KM za odvojeni život od obitelji i 100 KM za režijske troškove. Tu je i topli obrok, koji je oko 11 KM po danu, ali i vikend karta, odnosno prijevoz na relaciji mjesto prebivališta – mjesto rada.

Pravo na nabrojane naknade ostvaruju svi zastupnici koji su u radnom odnosu. Oni preostali, imaju pravo na paušal na ime povećanih materijalnih troškova u obavljanju svoje dužnosti.

Ove basnoslovne cifre o kojima većina građana može samo sanjati najbolji su pokazatelj da je politika najunosnije zanimanje. U prilog tome govori i činjenica da izabrani službenici i nositelji izvršnih funkcija u FBiH i nakon završetka mandata imaju osigurana primanja čak godinu dana. Dok "stanu na noge“.

JEDAN ZAHTJEV ODBIJEN

Prema podacima Administrativne komisije, zahtjeve za „bijeli hljeb“ predalo je 17 zastupnika prethodnog saziva Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

To su Zeid Mujić, Elma Đogić, Šemsudin Kavazović, Marijan Klaić, Matea Cakalin, Sanela Prašović – Gadžo, Samila Zejćirović, Boro Krišto, Asim Kamber, Ismet Osmanović, Hasan Muratović, Amer Obradović, Adis Arapović, Husein Topčagić, Nihad Čolpa i Eldin Vrače.

Jedini među njima, Zijat Mušić, nije ispunio uvjete, pa je njegov zahtjev odbijen. Zakon im omogućio, a oni se ne srame to iskoristiti iako za mnoge vjerojatno niste nikada čuli, ali to je manje važno. Bitno je da će oni na svom računu u narednih godinu dana primati tisuće maraka plaće, doduše bez ostalih naknada.

Slična situacija vjerojatno će biti i u Domu naroda, čiji će novi saziv biti konstituiran sutra.