DOK POLITIČARI SEBI DIŽU PLAĆE, GRAĐANI NA RUBU EGZISTENCIJE Spremaju li se u srijedu veliki prosvjedi diljem Bosne i Hercegovine?

Prosvjedi
Facebook

Dok političari u Bosni i Hercegovi sebi izglasavaju veće plaće i u tome ne vide nikakav problem, građani žive na rubu egzistencije i svakim novim danom sve teže i teže. Cijene osnovnih životnih namirnica i potrepština iz dana u dan 'lete u nebo'. Cijene goriva 'skaču' iz dana u dan, a vladajući u suspenzijama akciza na isto niti ne razmišljaju. Važnije je podići ruku za vlastitu povišicu od 500 KM, dok su im građani posve nebitni. Bit će bitni tek pred listopadske izbore.

Brojni doslovno 'krpaju kraj s krajem', a u trgovinu se i plaše ući jer ih iznova dočeka novo 'iznenađenje' ispod artikala na policama.

Stoga je na društvenim mrežama sve više poziva na masovne prosvjede protiv vlasti u BiH. Facebook grupa "50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH", koja je osnovana 28. lipnja do danas broji već preko 20.000 članova. Iz grupe su isprva pozvali na velike prosvjede u srijedu 6. srpnja u Sarajevu i Banjoj Luci, no svakim danom im stiže sve više potvrda i iz drugih gradova. Tako su prosvjedi isti dan organizirani u; Trebinju, Foči, Doboju, ali i na Palama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zahtjevi ove grupe, odnosno građana su;

-Suspenzija akciza na gorivo dok se prosječna cijena u maloprodaji ne vrati na 2,20 KM

-Obračun PDV-a na cijenu goriva od 2 KM, a ne 3,60

-Uvođenje nulte porezne stope na osnovne prehrambene namirnice

-Uvođenje ograničenja marži na lijekove, prehrambene proizvode, dječju opremu, pomagala za invalide, pogonska goriva i građevinski materijal

-Izmjena zakona o plaćama - razdvojiti parlamentarce i one čija primanja su veća od 2,5 puta veća od prosječne neto plaće. Linearno povećanje plaća, mirovina i invalidnina za minimalno iznos godišnje inflacije. (Realno povećanje tako da u slučaju da netko ima primanja od 1000 KM, a u slučaju inflacije od npr. 5% primanja bi bila povećana za najmanje 50 KM.

-Uvođenje naknade porodiljama u cijeloj državi u visini od 1000 KM

-Smanjenje stope doprinosa na plaće, te povećanje neoporezivog dijela dohotka na iznos od 1000 KM.

Još jučer svoj bunt na ulicama su iskazali građani Sarajeva. Oni su naime, prosvjednom vožnjom na ulicama grada iskazali nezadovoljstvo zbog nekontroliranog rasta cijena goriva.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Nije ovo instant okupljanje. Ovo je samo znak da je kap prelila čašu. Davno je bilo vrijeme da se okupimo i da kažemo DOSTA, MI ČINIMO DRŽAVU!!! Mi plaćamo poreze, a oni sebi dižu plaće. Izravne i neizravne poreze, akcize... Tko god misli da mu je dobro, neka tog dana leži kući. Nije dobro nikome i zato se moramo dostojanstvo uputiti na prosvjed. Bez namjere da se izazovu neredi kao 2014. S namjerom da budemo dio promjene u korist svih nas", jedan je od komentara u grupi.

Puno toga su vlasti svih ovih godina činile protiv svojih građana, koji svakodnevno pakiraju kofere i odlaze trbuhom za kruhom. Fotografija iz grupe pokazuje tužnu stvarnost. Sin iz Gradačca odlazi u bolju budućnost, a majka briše suze.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Brojne afere građane BiH nisu izvele na ulice, očito je da je kap prelila čašu kako je napisano i u komentaru iznad. Prema podacima Agencije za statistiku BiH inflacija je u BiH dosegla najvišu razinu u povijesti od 14,4 posto, a cijene hrane i pića su porasle za 22,7 posto u odnosu na prošlu godinu. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.