DODIK Uz plaću zdravstveni djelatnici će dobiti po 1.000 KM

Milorad Dodik
Reuters

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da će u četvrtak, 16. travnja, svim zdravstvenim radnicima biti isplaćena plaća, plus jednokratna novčana pomoć od 1.000 KM.

Dodik je novinarima u Banja Luci rekao kako će se zdravstvenim radnicima, domaćicama, vozačima i ostalim zaposlenima u zdravstvu isplatiti plaće i naknade.

"S obzirom na to da imamo oko 9.700 radnika, osigurali smo gotovo 10 milijuna KM odštete. To je dio zahvalnosti koju želimo uputiti zdravstvenim radnicima, ali je za nas ovo financijski ozbiljan pothvat", naglasio je Dodik.

"Vjerujem da ćemo moći ponoviti nešto slično za dva do tri mjeseca. Ne mogu obećati, ali ako se ukaže prilika nećemo oklijevati da to učinimo", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, odštetu mogu računati samo oni koji su radili barem honorarno u razdoblju od početka koronavirusa.

"Svi ostali to neće moći dobiti, odnosno oni koji nisu radili ili su koristili bolovanje ili neplaćeni dopust", rekao je Dodik.

Podsjetivši da je Srpska formirala tri fonda, Dodik je izrazio uvjerenje da će im biti osigurano 500 milijuna KM za razne vrste pomoći.

"Za ovaj mjesec svim radnicima koji su prestali raditi, sukladno odluci Vlade da prekine rad u sektoru usluga i dijelu proizvodnje, bit će isplaćena minimalna plaća od 520 KM i doprinosa. Ukupan bruto iznos iznosi 770 KM. Sada smo zabilježili 66.000 radnika koje ćemo to isplatiti nakon isteka mjeseca. Niko se ne mora brinuti jer imamo dovoljno novca da to učinimo ", rekao je Dodik.