VIDEO  Djeca kod vatrogasaca proslavila njihovog zaštitnika - svetog Florijana

vatrogasci, sveti florijan, djeca, dan otvorenih vrata

Profesionalna vatrogasna postroja (PVP) Mostar obilježila je u srijedu Dan svetog Florijana – zaštitnika vatrogasaca koji se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan vatrogasaca.

Tim povodom organiziran je Dan otvorenih vrata, a vatrogasce i postrojbu posjetili su vrtićka djeca i osnovnoškolci Mostara koji su imali priliku upoznati se s radom, vozilima i opremom vatrogasaca.

Sadržaj se učitava...

Zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe Mostar Petar Jurić tom je prigodom svim vatrogascima, koji 4. svibanja slave kao Dan vatrogasaca, uputio čestitke i želje da ih sveti Florijan čuva i prati u ovom odgovornom, zahtjevnom i nadasve humanom poslu.

 Kazao je kako će na taj dan izostaviti vježbe i održavanje opreme ali da su intervencije neupitne.

Jurić je podsjetio kako je od početka godine njihov posao bio iznimno zahtjevan te da su do početka travnja imali 300 intervencija, što je puno više od uobičajenog.

"Međutim, kad dođe ljeto, intervencije će se povećati te ćemo do kraja godine sigurno doći do njih 1.000 što je neki godišnji prosjek zadnjih deset do petnaest godina", napomenuo je zapovjednik mostarskog PVP-a.

Što se tiče kapaciteta ljudi i opreme Jurić smatra da je ova postrojba na zadovoljavajućoj razini.

"Mi svake godine uradimo jedan veći ili manji iskorak u nabavci vozila te osobne i skupne opreme. Tako smo prošle godine dobili tri vatrogasne cisterne, a ove godine smo bili raspisali natječaj za još dvije, no zbog pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini cijene su skočile te sredstva koja smo osigurali nisu dostatna za nabavku tih cisterni. Stoga ćemo pričekati bolja vremena dok se cijene ne normaliziraju", naveo je Jurić koji smatra da su ipak po tom pitanju na zadovoljavajućoj razini u odnosu na ranije razdoblje.

Po sistematizaciji ovoj vatrogasnoj postrojbi nedostaje sedam djelatnika, a po riječima zapovjednika Jurića, do kraja godine nedostajat će ih još četiri jer im toliko kolega ide u mirovinu.  

Podsjeća da Grad Mostar cijelo vrijeme, naročito u ljetnom razdoblju osigurava dodatan broj sezonskih vatrogasaca.

Lorena, Mia, Jelena i Matej iz Javne ustanove "Dječji vrtići" Mostar, jedinice Zvončić, koji su došli posjetit vatrogasce potrudili su se i nacrtali crtež na kojem je oslikano vatrogasno vozilo te vatrogasac koji gasi vatru, a koji su uručili vatrogascima za njihov humani posao.