DIREKTNI SUDAR GLAVNIH KANDIDATA Hoće li jedna izborna jedinica donijeti novog njemačkog kancelara?

DIREKTNI SUDAR GLAVNIH KANDIDATA Hoće li jedna izborna jedinica donijeti novog njemačkog kancelara?

Nekoć poznato po palačama pruskih kraljeva i njemačih careva, berlinsko predgrađe Potsdam postalo je bojište za nasljednika 'krune' Angele Merkel
Dvoje od triju kandidata za kancelarski položaj – Annalena Baerbock (Zeleni) i Olaf Scholz (SPD) natječu se u izbornoj jedinici 61, u kojoj je i Potsdam.

"Prvi je to put u povijesti da se kancelarski kandidati natječu u istoj izbornoj jedinici suprotno od navike političkih 'teškaša' da se izlože onim jedinicama gdje im je mandat siguran", prenosi Hina.

Izravni mandat osvojen pobjedom nad izravnim protukandidatom, međutim, bio bi 'šlag na torti' kancelarskog nadmetanja.

Karl-Rudolf Korte, profesor politologije na sveučilištu Duisburg-Essen tvrdi kako pobjednici izbornih jedinica imaju poseban značaj u njemačkom parlamentu.

Iako je glavni grad biše istočnonjemačke pokrajine Brandenburga, Potsdam se izdvaja od ostalih bivših komunističkih gradova bogatstvom, bujnim vrtovima i jezerima što ga čini popularnim 'utočištem' imućnih Berlinčana.

Grad je to koji osim što posjeduje glamur filmskog svijeta jer je središte filmskog kompleksa Babelsberga, pruža dom istaknutim političarima poput Alexandra Gaulanda, suvoditelju desničarskog AfD-a, i bivšoj tajnici njemačkih Liberala (FDP) Lindi Teuteberg.

Novi početak

Scholz je preselio iz Hamburga u Potsdam 2018. godine, uoči preuzimanja funkcije ministra financija u kabinetu Angele Merkel.

Ankete pokazuju da Scholz trenutno ima prednost u toj izbornoj jedinici koju je SPD osvojio na prošlim izborima kao jedinu na području bivšeg DDR-a izvan Berlina.

"Zastupnik u Bundestagu najviša je dužnost koju možete osvojiti na izravnim izborima u njemačkoj demokraciji i meni je izravan put do javnosti", rekao je Scholz.

"Nakon mnogo godina na čelu grada-pokrajine Hamburga, ovo mi je novi početak. Ja ovdje živim i radovao bih se da budem predstavnik građana ove jedinice", dodao je.

Baerbock s obitelji živi u Potsdamu deset godina. Dvaput je dosad ondje pokušavala, neuspješno, izboriti izravan mandat u Bundestagu.

"Potsdam je umnogome ogledalo Njemačke. Jasno je da je to grad vrijedan življenja, ali je jasno i što možemo popraviti u budućnosti", kazala je na jednom skupu.

Pošto krumpir?

U slikovitoj nizozemskoj četvrti posteri dvoje suprotstavljenih kandidata visoko su na uličnim svjetiljkama iznad tržnice na kojoj se svakodnevno prodaje odjeća, namirnice i tradicionalne pečene kobasice.

"Scholz je naš kupac", kaže Annelie Cierzynski, šezdesetdevetogodišnja umirovljenica sa štanda s voćem i povrćem.

"Smiješno je kad govore da on ne zna kolika je cijena litre benzina. Sigurno zna pošto su mrkve i krumpiri".

Scholza su u lipnju 'ulovili' da ne zna koliko košta benzin što je izazvalo kritike da ne poznaje potrebe biračkog tijela.

Baerbock su, pak, optuživali za plagiranje i uljepšavanje životopisa. To ne smeta pedesetogodišnjoj Doroteji Gunkel, medicinskoj sestri iz sela pored Potsdama.

"Mislim da je zaštita okoliša jako važna i zato naginjem njoj", kazala je.

U jednom pak se stanovnici Potsdama mogu složiti – natjecanje dvoje kancelarskih kandidata podignulo razinu vidljivosti njihovog grada.

"Ovo je definitivno najuzbudljivija izborna jedinca u Njemačkoj", rekla je dvadesetpetogodišnja Anna Emmendoerffer.