DETALJI OPTUŽBI Tko je državljanin BiH za kojim se traga u Europskoj uniji?

FUP policajci
Ilustracija/Hercegovina.info

Europska mreža timova za aktivno traganje za bjeguncima (ENFAST) pokrenula je novu kampanju za najtraženijim bjeguncima u Europskoj uniji 2023., a na novom popisu traženih kriminalaca nalaze se i dvojica hrvatskih državljana, izvijestilo je Ravnateljstvo policije. Jedan od njih je Tomislav Drmić kojem se na teret stavljaju teška kaznena djela. N1 doznaje detalje optužbi.

Pobjegao iz BiH

Drmića USKOK povezuje s trgovinom oružjem i drogom. Zanimljivo je da je riječ o čovjeku koji je dva puta bježao pred pravosuđem. Posljednji puta bilo je to samo dan uoči najavljenog izručenja Hrvatskoj kada je pobjegao s adrese u BiH gdje je boravio nakon lišenja slobode.

Na toj adresi morao je biti uz izrečene mjere zabrane, no kada su policajci sredinom travnja ove godine došli po njega nisu ga tamo zatekli.

Uhićenje Drmića u BiH

Inače, Drmić je bio uhićen 5. listopada 2022. u sarajevskom naselju Hrasno i to na osnovu tjeralice koju je za njim raspisao Interpol Zagreb. U tjeralici je bilo navedeno da je Drmić rođen u Zagrebu 1993. godine te da ima i bosansko-hercegovačko državljanstvo.

Protiv njega se u Hrvatskoj vodi kazneni postupak u kojem je za krijumčarenje oružja optužen zajedno s Markom Grzunovom i Josipom Kerumom, nećakom nekadašnjeg splitskog gradonačelnika i poduzetnika Željka Keruma.

Komunikacija sa SKY ECC-a

Komunkaciju Grzunova s kupcima oružja policajci su lani skinuli s poznate aplikacije SKY ECC za koju su u krim-miljeu ranije vjerovali da je neprobojna. Tada je Grzunov i uhićen.

Sumnja se da je upravo Josip Kerum bio zadužen za nabavku oružja koje je Grzunov preprodavao u Italiji, dok je Tomislav Drmić osumnjičen da je bio zadužen za financiranje kupnje naoružanja.

Prema pronađenim porukama, Kerum je upravo s Drmićem navodno pregovarao o prodaji oružja te mu na kraju, kako se sumnja, tijekom lipnja 2020. ponudio na prodaju: 20 automatskih jurišnih pušaka – kalašnjikova, jedne automatske puške AK-47, tri jurišne puške Heckler G3, tri automatske puške FN FAL, jednog puškomitraljeza, dvije puške marke Crvena zastava te jednog malokalibarskog automata s prigušivačem MGV.

Tko je sve sudjelovao u švercu?

U krijumčarskom lancu, tvrdi USKOK, za transport oružja bio je zadužen Mario Gavran, koji je također još uvijek u bijegu. On je najprije, sumnjaju, otišao do Keruma i preuzeo arsenal i dovezao ga u Zagreb. Nakon što je Grzunov preko platforme SKY ECC dobio upute od kupca, Gavran je, tvrde istražitelji, nastavio kamionom prema Sloveniji i dalje za Italiju. Za isporučeno oružje preuzeo je 50 tisuća eura.

Novac su članovi grupe, navodi USKOK, među sobom podijelili.

Jedna od narudžbi od Grzunova preko Drmića, Kerumu stiže već nekoliko dana kasnije, a Kerum ubrzo, tvrdi USKOK, šalje ponudu za prodaju još 25 komada oružja: šest automatskih jurišnih pušaka Ak-47, dvije Heckler G3, jedne jurišne puške AK-47, jedne automatske puške FN FAL, jednog lakog vojnog puškomitraljeza M72, strojnice Zagi, strojnice M53, tri kratke strojnice PPSh-41, puškomitraljeza M-49, automatske puške M-56, pet pušaka M-48, poluautomatskog snajpera M-76 te poluautomatske puške Ruger 10/22.

U idućoj poruci, koju su istražitelji pronašli, Kerum je Drmiću poslao i ponudu za prodaju tri zolje po cijeni od 400 eura po komadu, jurišne puške Crvena zastava s prigušivačem za 1000 eura, poluautomatskog pištolja Beretta M70 za 1300 eura i poluautomatski pištolj Colt 1911 za 2000 eura.

Kako je moguće da je pobjegao?

Budući da Drmić posjeduje bosansko-hercegovačko državljanstvo, Sud BiH mu je lani nakon uhićenja odredio mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta do donošenja konačne odluke o izručenju.

Ta odluka donesena je sredinom ožujka ove godine, no kada su policajci došli na Drmićevu adresu njega tamo nije bilo. Stoga je ponovo aktivirana potraga za njim te se sada našao na listi najtraženijih bjegunaca.