DETALJI EKSPLOZIJE KOD ZAGREBA Bombu aktivirao u kuhinji

Eksplozija Dugo selo
Ranko Suvar/CROPIX

Dvije osobe starije životne dobi poginule u eksploziji koja se dogodila u Zagrebačkoj ulici u Dugom Selu danas oko 13.30 sati. Treća osoba je teško ozlijeđena te je operirana u KB Dubrava.

Do ekplozije je došlo u prizemlju objekta koji pruža usluge udomiteljstva starijima osobama, a smrtno su stradali 85-godišnjak i 81-godišnjakinja, dok je 79-godišnjak teško ozlijeđen.

Kristijan Ćupurdija, specijalist abdominalne kirurgije za Jutarnji list kazao je kako je riječ o teškim tjelesnim povredama trbuha i ozljedama donjih ekstremiteta, te da je upravo završena trosatna operacija.

Kako doznaje Jutarnji list 85-godišnjak je u prizemlju kuće u Zagrebačkoj ulici u Dugom Selu aktivirao ručnu bombu u kuhinji i u tom trenutku su bile u prostoriji tri osobe, 79-godišnjakinja koja je preminula također na mjestu događaja, te 80-godišnjak koji je teško ozlijeđen.

Muškarac (85) koji je aktivirao bombu je iz naselja nešto više od desetak kilometara od Novog Marofa, dok je 79-godišnjakinja iz jednog mjesta u okolici Krapine.

Policija ovaj događaj tretira kao ubojstvo i samoubojstvo.

Zapovjednik VZG-a Dugo Selo Željko Remenar rekao je u HTV-ovom središnjem Dnevniku da su nakon dojave i dolaska na mjesto događaja u prizemlju zatekli strašan prizor - dvije osobe koje su poginule i još jednu teško ozlijeđenu.

"Ovo je bila jedna od najmučnijih intervencija koje su se dogodile na našem području. Prizor je bio stravičan", rekao je Remenar te dodao kako će očevid će vjerojatno trajati do kasnih noćnih sati.

Gradonačelnik: Nisam ni znao da tu žive stariji

Gradonačelnik Nenad Panian, koji živi u susjedstvu, novinarima je rekao da je u objektu živjelo ukupno petero ljudi. Preostalih dvoje zbrinuto je preko socijalne službe.

"Došlo je do eksplozije eksplozivne naprave. Dakle, nije plin", rekao je Panian, prenosi HRT.

Na pitanje novinara je li mu ikad što bilo sumnjivo, rekao je da nije ni znao da ondje žive starije osobe. Novinari su ga pitali i kako to da kao gradonačelnik ne zna da u njegovom gradu postoji objekt koji pruža udomiteljske usluge starijim ljudima.

"Grad ima 22.000 stanovnika, ne znam baš sve", rekao je dodavši da ne zna ni je li to bio legalan posao.

"Ne znam, to nije posao gradonačelnika. Mi ne izdajemo dozvole za to, ali sad ćemo vidjeti što je to bilo. Istina, ja nisam znao da oni imaju nekoga u toj kući, ne komuniciramo previše", rekao je Panian.

Rekao je i da se vlasnik objekta bavi stolarijom te da je i njemu nekad davno napravio vrata u ordinaciji (Panian je inače stomatolog).

Što se tiče ilegalnog oružja, Panian je rekao da je u Dugom Selu "dosta stanovnika iz rata". Rekao je da se prelako dolazi do oružja i da je "psihička situacija u svijetu nakon korone i rata drugačija".

Ministarstvo: Bili smo u nadzoru, nije bilo nepravilnosti

Vezano za nemili događaj ubojstva i ubojstva na Zagrebačkoj cesti u Dugom Selu, iz Ministarstva socijalne skrbi na upit kažu da su u navedenom objektu, u kojem se pružaju usluge udomiteljstva, bili u nadzoru proljetos. Točnije, kažu, bili su u travnju ove godine i nisu utvrdili nikakve nepravilnosti.

A eksplozivnu napravu za koju se tek treba vještačenjem pronađenih ostataka utvrditi o kojoj se vrsti radi, 85-godišnji je umirovljenik, prema neslužbenim informacijama donio odnekud sa sobom izvana. Je li ju ponio sa sobom s vlastitog imanja u okolici Novog Marofa ili ju je nabavio na dugoselskom području, nije poznato. A možda se nikada ni ne otkrije.