DESET TOČAKA Procurio ključni detalj kineskog plana o kraju rata!? Zelenski je protiv

Zelenski
Profimedia

Kineski predsjednik Xi Jinping pred Ujedinjenim narodima u petak, točno godinu dana otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin počeo invaziju na Ukrajinu, planira održati "mirovni govor".

Očekuje se da će u njemu kineski predsjednik, koji gaji velike simpatije prema Rusiji, predložiti plan za postizanje mira između dviju zaraćenih strana. Iako se prema ovome vidi kako Kina intenzivno radi na tome da postane glavni diplomatski igrač, iako je istodobno u zategnutim odnosima s drugim svjetskim silama, uključujući SAD, čini se kako Xijev plan baš i nema podršku Volodimira Zelenskog.

Prema pisanju ukrajinske novinske kuće Pravda, ukrajinski predsjednik u utorak je na konferenciji za novinare odbacio Xijev potencijalni mirovni plan, o kojemu bi Glavna skupština UN-a trebala glasovati u četvrtak.

"Naš dokument, našu ‘formulu mira‘, već je podržao velik broj država i očekujemo da će se isto ponoviti i 23. veljače na sastanku UN-a, kad će se glasovati o odgovarajućoj rezoluciji", izjavio je Zelenski i naglasio kako je vrlo važno "o tome imati jedinstveni stav".

I ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na tiskovnoj konferenciji u utorak rekao je kako predsjednikov mirovni prijedlog "ostaje glavni prioritet"

Najviši kineski diplomat Wang Yi sa mnom je podijelio neke elemente njihova plana, ali Ukrajina ga još nije vidjela u cijelosti - dodao je Kuleba.

Opsežni mirovni plan Zelenskog sadrži deset točaka među kojima su obnova teritorija Ukrajine, povlačenje ruskih trupa iz cijele zemlje i poseban sud za procesuiranje ruskih ratnih zločina. Njegov plan uključuje i mjere za jamčenje nuklearne sigurnosti, osiguranje izvoza ukrajinskog žita, oslobađanje svih ratnih zarobljenika, sprječavanje ekocida i budućih sukoba te potvrđivanje završetka rata potpisanim dokumentom, piše Newsweek.

S druge strane, Kina nije javno otkrila svoj plan. Interfax Ukrajina, pozivajući se na Bloomberg, prenosi kako bi Xijev plan mogao uključivati ​​prekid vatre. To bi također moglo uključivati ​​zaustavljanje opskrbe Ukrajine oružjem od strane Zapada, što se ne spominje u planu Volodimira Zelenskog.

Obraćajući se Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji, najviši kineski diplomat Wang Yi istaknuo je potrebu poštivanja teritorijalnog integriteta. Podsjetimo, Rusija se usprotivila planu ukrajinskog predsjednika, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov još je u prosincu odbacio mirovni prijedlog temeljen na uvjetima povlačenja trupa, odštete i međunarodnog suda.