DENIS ZVIZDIĆ "Ne postoji opcija mirnog otcjepljenja"

Denis Zvizdić
Hercegovina.info

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić smatra da je pogrešno u javnom diskursu koristiti termin "vraćanje prenesenih nadležnosti".

"Ispravno je govoriti "otimanje nadležnosti države Bosne i Hercegovine", jer Ustav BiH predviđa mogućnost uspostavljanja dodatnih nadležnosti, ali ne predviđa postupak bilo kakvog vraćanja istih", kazao je Zvizdić.

Dodao je da su Oružane snage, OSA, SIPA, UNO, Sud i Tužiteljstvo BiH državne institucije koje su uspostavljene zakonima, te da svatko ima pravo da u PSBiH predlaže drugačija zakonska rješenja, ali nitko u BiH nema pravo da uspostavlja paralelne institucije.

Dodik ponovno prijeti: Okvir za vraćanje nadležnosti pripremiti u narednih šest mjeseci

"Zato je na djelu “rušenje pravnog poretka", a ne "prijenos nadležnosti". Rušenje Ustava BiH je rušenje Dejtonskog sporazuma.

Ideja o tzv. “nezavisnoj RS u okviru BiH” je rušenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH", istakao je Zvizdić.

Zato, zaključio je, ne postoji opcija “mirnog otcjepljenja”. Postoji samo opcija pune zaštite međunarodno priznate države BiH. To je jasno svima koji poznaju prilike u BiH i regiji, rekao je Zvizdić, priopćeno je iz PSBiH, a prenosi Fena.