Crnkić poslao timove za reviziju branitelja HVO-a

I dok hrvatski i bošnjački zastupnici i političari vode bitke oko izmjena Zakona o pravima branitelja i ostvarenih prava, u potaji je federalni ministar branitelja Zahid Crnkić pokrenuo svoju reviziju. Na to su nas upozorili predstavnici hrvatskih udruga koji strahuju da bi revizija upravo mogla najviše pogoditi hrvatske branitelje i stradalnike kako je to i dosad bio redovito slučaj kada je mjere predlagao ministar Crnkić. I sam ministar je potvrdio da se krenulo s revizijama, a na terenu su počeli raditi posebni revizijski timovi. Oni provjeravaju dokumentaciju o samim okolnostima stradanja, kao i utvrđena prava koja su odredila liječnička povjerenstva piše večernji list.

Dva stupnja

Da je ovaj posao vrlo zahtjevan, potvrđuje i sama činjenica da u Federaciji oko 130.000 osoba dobiva razne vrste naknada na temelju sudjelovanja u ratu, bilo da se radi o razvojačenima, nositeljima odličja, stradalnicima ili pak osobama umirovljenim po povoljnim uvjetima. Svi oni naći će se na udaru revizije. Kako bi pokrenuo, makar za potrebe javnosti, reviziju, ministar je naložio timovima da počnu raditi iako oni praktično nemaju niti razrađene planove. Uspostavljeno je 15 revizijskih timova sa 60 ljudi, uglavnom liječnika i stručnjaka koji će provoditi reviziju. Nakon završetka rada, njihova dokumentacija ili ocjena neće biti konačna za donošenje odluke o brisanju određene osobe iz stečenih prava. Konačan sud davat će tim za koordinaciju unutar Federalnog ministarstva za pitanja branitelja. Broj branitelja koje bi trebalo provjeriti je iznimno veliki, a svaki od članova revizijskoga tima trebao bi provjeriti 2166 osoba. Na taj način već sada se može nagovijestiti kako će revizija trajati godinama, a ne mjesecima kako su to najavljivali iz Federalnog ministarstva i Vlade. Valja reći da je i iznimno upitno hoće li takvi rezultati revizije uopće biti valjani. Naime, jednom stečena prava koje su pravomoćno odobrila drugostupanjska tijela, a u ovome slučaju to su povjerenstva i ministarstva, bit će vrlo teško ukinuti.

Sudovi protiv revizije

O tome govore vrlo svježa iskustva iz Republike Hrvatske. Tamo je država također provodila reviziju branitelja, i to među populacijom težih stradalnika. Revizijski timovi otkrili su više tisuća osoba koje su navodno dostavljale sporne medicinske dokumente i druge dokaze, ali su jednostavno takva rješenja kasnije odbijena. Naime, sudovi u Hrvatskoj su takve odluke revizije odbijali, i to upravo zbog činjenice da su branitelji stekli prava po određenim propisima koja im se ne mogu ukinuti.