Zločin za koji nitko nije odgovarao: Na današnji dan prije 26 godina pripadnici Armije BiH ubili 22 vojnika HVO-a i dva civila

Zločin, Armija BiH

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja pobijenima u selu Hudutskom, općina Prozor-Rama, u ponedjeljak je obilježena 26. obljetnica stradanja hrvatskih vojnika i civila koje su na današnji dan 1993. ubili pripadnici Armije RBiH.

Tog dana pripadnici Armije BiH ubili su 22 vojnika HVO-a i dva civila. Od četvorice zarobljenih vojnika jedan je ubijen, trojica su preživjela i oni su odvedeni u logor "Muzej" u Jablanici. U listopadu 1993. godine jedan od njih uspio je pobjeći iz logora, a druga dvojica su razmijenjena 1. ožujka 1994. godine.

Obljetnici su nazočile obitelji, rodbina i prijatelji pobijenih, potom predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici političkih stranaka te općinska izaslanstva iz Jajca i Prozor-Rame.

Većina ubijenih pripadnika HVO-a u Hudutskom bili su vojnici jajačke brigade "Hrvoje Vukčić Hrvatinić", koji su bili smješteni na ramskom području. Trinaest njih je pokopano kasnije na području Livna i Tomislavgrada.

Do danas za ovaj zločin nitko nije odgovarao.