Zbog ubojstva u BiH, Interpol raspisao tjeralicu za migrantima

Zbog ubojstva u BiH, Interpol raspisao tjeralicu za migrantima

Interpol je raspisao tjeralicu za dvojicom migranata za koje se sumnja da su počinili ubojstvo tijekom boravka u Bosni i Hercegovini. Oni su pred Županijskim sudom u Bihaću prethodno oslobođeni zbog nemogućnosti potvrđivanja identiteta, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.

Kako se u Interpolovoj tjeralici navodi, Walid Ferroukhi ima 28 godina, a Ismail Mehali 36, i obojica su državljani Alžira.

BIRN BiH je ranije pisao kako su Ferroukhi i Mehali nepravosnažno oslobođeni optužbi da su u lipnju 2018. godine tijekom fizičkog obračuna u Velikoj Kladuši ubili 24-godišnjeg Marokanca, jer Županijski sud u Bihaću nije mogao utvrditi njihov stvarni identitet.

Nakon ove odluke, Tužiteljstvo Unsko-sanske županije (USŽ) se žalilo Vrhovnom sudu Federacije BiH, koji je djelomično uvažio žalbu Tužiteljstva USŽ i ukinuo prvostupanjsku oslobađajuću presudu Županijskog suda u Bihaću, te je predmet vraćen na ponovno suđenje, navodi se u ranijem priopćenju Tužiteljstva USŽ.

"Predmet je vraćen Županijskom sudu u Bihaću kao prvostupanjskom sudu na ponovni postupak, pa je Sud zakazao glavni pretres, na koji nisu pristupili optuženi, niti su ih pripadnici Sudske policije mogli pronaći u bilo kojem migracijskom centru ili izvan istih", naveli su iz Županijskog suda u Bihaću za BIRN BiH, te napomenuli da je to bio razlog za raspisivanja tjeralice.

Iz Suda su kazali da su donijeli rješenje o određivanju pritvora u rujnu prošle godine, ali kako se optuženi 'nalaze u bjekstvu, naređeno je izdavanje centralne i međunarodne tjeralice', prenosi BIRN.

Glasnogovornica Tužiteljstva USŽ Irena Marjanović-Čavkić, kazala je ranije za BIRN BiH kako su postojali problemi kod procesuiranja migranata 'zbog njihovog kratkog zadržavanja na teritoriji gdje su počinili djelo', ali i u identifikaciji 'jer se veliki broj njih predstavlja istim imenom i prezimenom, a vrlo često i kao maloljetnici'.