Zbog ilegalne eksploatacije ugljena u Tuzli uhićeno 27 osoba

Zbog ilegalne eksploatacije ugljena u Tuzli uhićeno 27 osoba

Glasnogovornik policije Izudin Šarić izjavio je kako se akcija provodi po nalogu općinskog suda u Živinicama.

Prema neslužbenim informacijama uhićene su osobe umiješane u ilegalnu eksploataciju ugljena s područja površinskog kopa "Dubrave". U veljači su na toj lokaciji poginula četiri mladića kada su se na njih obrušile naslage zemlje.Istraga je pokazala kako su se oni tamo ilegalno iskapali ugljen kojega su potom preprodavali. Članovi njihovih obitelji i susjedi nakon te nesreće tvrdili su kako su poginuli tek žrtve organiziranog i uhodanog posla.

Direktor rudnika ugljena "Kreka" Enver Omazić kojemu pripada kop u Dubravama kod Tuzle tada je također ocijenio kako je krađa ugljena dobro uhodani posao u kojemu neki dobro zarađuju.

"U ovom slučaju pojedinci su razvili biznis a oni koji su najmanje zarađivali platili su životom", kazao je nakon nesreće direktor Omazić dodajući kako je i sam bio izložen brojnim prijetnjama zbog pokušaja da onemogući krađu i preprodaju ugljena.

Iz uprave "Kreke" istaknuli su kako je gotovo nemoguće učinkovito fizički zapriječiti prilaz kopu u Dubravama jer je on ogroman i prostire se dužinom od oko 15 kilometara.

Hina