Zbog afere sa receptima suspendirana tri liječnika u Sarajevu

Zbog afere sa receptima suspendirana tri liječnika u Sarajevu

'Doktorica inicijala F.Z.S., zaposlena u Domu zdravlja Vogošća je za jedan dan, 16. siječnja propisala 751 recept i pregledala 244 pacijenta. O.K.S. zaposlena u Dom zdravlja Novi Grad izdala je 749 recepata i pregledala 212 pacijenata, a K.R. zaposlena u Domu zdravlja Centar propisala je 650 recepata i pregledala 205 pacijenata - rekao je Crnkić na press konferenciji i precizirao da su ti liječnici suspendirani.

Frapantan je, kaže, podatak da trošak propisanih recepata (više od 11.000 KM) na analizirane datume, za svaku od pobrojanih, predstavlja iznos od njihovih sedam prosječnih netto plaća.

Uočeni su recepti na kojima su korigirani datumi. Zaključeno je i to da je 16. siječnja jedan liječnik svakih 30- 40 sekundi propisivao recept i za manje od 2 minute pregledao pacijente. 

Crnkić je pojasnio da je 16. siječanj bio zadnji dan kad su se mogli koristiti tzv. "bijeli kodovi".

‘' Nakon toga su u primjeni mogli biti samo "rozi kodovi" koji su uvedeni upravo s ciljem jače kontrole propisivanja i sprječavanja stvaranja zaliha recepata i kodova, ali i sprječavanja priča kako nema dovoljno recepata u pojedinim ambulantama. Time se u kontinuitetu vršio pritisak na Zavod da dodjeljuje više recepata i kodova nego što je to zaista potrebno. Spomenuti doktori recept su vjerovatno držani 'u pričuvi' i 16. siječnja se iskorišteni da ne propadnu - dodao je Crnkić.

Značajno povećanje troškova lijekova najveći je pojedinačni udio u gubitku u poslovanju Zavoda za zdravstveno osiguranje KS za 2013. godinu u ukupnom iznosu od 14 miliona KM i to za čitavih 7,5 miliona KM više od planiranih izdvajanja.
U današnjem susretu s novinarima Crnkić je kazao da je ovo prva faza kontrolnog procesa u sektoru zdravstva. U procesu je formiranja i drugog povjerenstva koje će imati jasne i precizne zadatke za utvrđivanje eventualno drugih postupanja koja su protivna dobrim poslovnim praksama i važećim zakonskim i podzakonskim propisima.

Fena