Završne riječi: obrana ponavljala da je bio neubrojiv, tužiteljstvo ističe da je 'Kristina zvjerski izbodena', ali Komšić se 'ne

david komšić
Na Županijskom sudu u Zagrebu danas su iznesene završne riječi u postupku suđenja protiv 20-godišnjeg Davida Komšića. Presuda Davidu Komšiću, kojeg se tereti za brutalno ubojstvo bivše djevojke, 18-godišnje Kristine Krupljan, koju je 88 puta izbo nožem, bit će izrečena 9. travnja u 13.30 sati.

Prije iznošenja završnih riječi tužiteljstva i obrane pred sutkinjom Županijskog suda u Zagrebu Komšić je rekao kako se ne smatra krivim.

Još jednu mogućnost za obraćanje Sudu dobio je i David Komšić. Rekao je kako se slaže sa svime što je njegov odvjetnik rekao te kazao kako nema ništa za dodati.

Nakon tužiteljstva završnu riječ iznijela je i obrana. Komšićev odvjetnik Veljko Miljević najprije se zahvalio tužiteljstvu na "korektnom završnom govoru", a potom istaknuo nalaz prihološkog vještačenja prema kojem je njegov klijent u trenutku ubojstva bio neubrojiv.

"Mi to gledamo drukčije. Ovdje se govori o ubojstvo na okrutan način iz bezobzirne osvete, dok u obrazloženju stoje svi elementi drugog kaznenog djela, a ne ovog koje se Komšiću stavlja na teret. Objektivni elementi kaznenog djela nisu sporni. Sporni su subjektivni. To je abeceda kaznenog prava. Ubrojivost prethodi krivnji. Ubrojivost je stanje. Prvo se mora utvrditi stanje, a onda odnos. David Komčić nije bio ubrojiv i rekao sam da će psihijatrijsko vještačenje to dokazati. Komšić je doveden u stanje dugotrajne patnje, a u tijeku počinjenja je bio u stanju jake razdraženosti", naglasio je odvjetnik mladog Komšića.

"Jedan od kriterija smanjene ubrojivosti je upravo matematički kriterij, broj udaraca, broj pucanja i slično", napomenu je Komšićev odvjetnik rekavši kako su mnogi bez konkretnih dokaza ovo ubojstvo, zbog 88 ubodnih i reznih rana, prozvali monstruoznim.

"Samo su dvije rane bile smrtonosne", rekao je Miljević te nastavio da će oko bezobzirne osvete, kako je tužiteljsto nazvalo ovaj zločin, "nastojati biti korektan" no da se ne može složiti s tim da iz iskaza svjedoka proizlaze detalji bezobzirne osvete.

Prilikom iznošenja završnih riječi obrane Komšićev odvjetnik kazao je kako istraga nije utvrdila čiji je bio nož kojim je počinjen zločin. Na ovu je izjavu reagirala Kristinina baka koja je na glas komentirala kako tako nešto uopće može reći.

Odvjetnik Miljević kazao je kako narcistički bijes nije utvrđen kod njegovog klijenta te da niti pravna znanost niti sudska praksa nisu dali čvrste kriterije sudovima kada se govori o odluci primjene maloljetničkog prava. "S obzirom na to da tijekom suđenja nije dokazano da Komšić nije bio ubrojiv, već samo smanjeno ubrojiv, obrana traži da se primjeni maloljetničko prav", zaključio je Komšićev odvjetnik.

Tužiteljstvo je iznijelo završne riječi: "Zbog teškog ubojstva držimo da je Komšić na okrutan način, iz bezobzirne osvete ubio Kristinu. Teško je povjerovati da je kod njega bilo emocije jer je njihov odnos bio prožet napadima, prijetnjama, ispadima što ukazuje na svojevrsnu patologiju. Bila je to na početku mladenačka ljubav. U civiliziranom odnosu nijedna žena za takvu odluku ne smije platiti životom. Isto vrijedi i obrnuto iako statistika govori na štetu žena", kazalo je tužiteljstvo koje traži da ga se proglasi krivim i po kazni zakona.

U svojim završnim riječima tužitelj je nekoliko puta naveo kako je riječ o bezobzirnoj osveti dokazanoj materijalnim dokazima koji su predstavljeni Sudu. Istaknuo je i kako je ovo najbrutalnije ubojstvo koje hrvatska javnost pamti.

"Nesporno da je to djelo učinio Komšić koji je priznao ocu i prijavio policiji. Nakon ubojstva otišao je prijatelju da mu da čistu odjeću kako bi presvukao odjeću natopljenu krvlju. Smatram da je to bilo promišljeno, da prekrije tragove i da pokrije sumnju", rekao je tužitelj.

Tužitelj je potom naveo kako je iz iskaza svjedoka vidljivo da je njihova veza bila burna, dinamična i mladenačka te da, koliko god se svjedoci trudili davati kritike na račun pokojne Kristine, na njezin stil života, sve s ciljem pronalaska motiva zločina, za nasilnu smrt nema opravdanja.

"Riječ je o okrutnom ubojstvu jer je dokazano da je ubio žrtvu zadavši joj mnogo reznih i ubodnih rana. Neki su ubodi su opisani kao srednjeg ili jakog intrnziteta. Da bi to napravio trebao je fiksirati zrtvu da se ne može pomaknuti. Oštećena se pokušala obraniti o čemu svjedoče tragovi tenisica. Ovo je bezobzirna osvrta jer joj je Komšić, znajući da je Kristina trudna, iz ljubomore i osvete iz suvozačevog mjesta zadao 77 rana nožem. Zvijerski ju je izbo. Jedini motiv je osveta", istaknuo je tužitelj.

Tuziteljstvo smatra da dob osumnjičenika ne treba uzeti u obzir te da se za Komšića ne smije primjenjivati maloljetničko pravo.

David Komšić je na suđenju rekao da se ne smatra krivim i da ostaje kod onog što je rekao psihijatrima. Njegov odvjetnik Veljko Miljević dodao je kako izmjena optužnice nije niti bila potrebna.

vijesti.hr